Κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στην Καστοριά ο Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι η απόφαση για το αν η περιοχή θα περάσει στο επίπεδο 4, που σημαίνει τοπικό λοκντάουν θα ανακοινωθεί στις 6 το απόγευμα.
«Έχουμε επιθετική έξαρση του ιού με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά του πρώτου γύρου» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποίησε στην Καστοριά, με τον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και τους τρεις δημάρχους της περιοχής.
Σε ερώτηση για το εάν η Καστοριά θα εισέλθει στην υγειονομική κατάσταση 4, όπως έγινε αντίστοιχα με την Κοζάνη, τόνισε «ότι δεν θέλει ο ίδιος να προκαταλάβει την απόφαση που θα πάρει η επιτροπή η οποία εξετάζει το ζήτημα του υγειονομικού χάρτη», ωστόσο επισήμανε ότι «ανεξάρτητα εάν θα περάσει στην κατάσταση 4, τα επόμενα 24 ώρα είναι σημαντικά καθώς η έξαρση του ιού πρέπει να σταματήσει».
113 κρούσματα
Ανέφερε ότι «η Καστοριά έχει σήμερα 113 κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη», αλλά αυτό που προβληματίζει τον ίδιο και τους επιδημιολόγους που παρακολουθούν την περιοχή είναι ότι «τα ενεργά κρούσματα συσχετίζονται με «κλάστερς» που λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης». Ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε την κατάσταση ως κρίσιμη, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Ποια νέα μέτρα εξετάζουν οι επαγγελματίες υγείας;
Στη λήψη αυστηρότερων μέτρων κατευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση πάντα σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα προκειμένου να ανακοπεί το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στη χώρα, μετά την τελευταία «έκρηξη» κρουσμάτων αλλά και την έντονη ανησυχία ότι η επιδημιολογική κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω με τον χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών. Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο «τραπέζι» βρίσκονται τα σενάρια της υποχρεωτικής μάσκας παντού, είτε πρόκειται για εσωτερικούς είτε για εξωτερικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, σε ένα είδος νυχτερινής καραντίνας, που έχει στόχο να αποτρέψει τη διασπορά του ιού κυρίως μεταξύ των νέων, μετά τα ανησυχητικά φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες και ανοικτούς χώρους.
Αυτό ανέφερε και ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη λήψης νέων μέτρων καθώς ο ιός κινδυνεύει να «ξεφύγει». Ο κ. Δερμιτζάκης κάλεσε τους αρμόδιους να πάρουν «μείγμα μέτρων» υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή «προσπαθούμε να σβήσουμε μικρές φωτιές, όταν υπάρχει τεράστια φωτιά, όμως το να σβήνουμε μικρές δεν ωφελεί». Ερωτηθείς για το ποια μέτρα εννοεί, ο καθηγητής γενετικής μίλησε για μάσκες παντού, αλλά και απαγόρευση κυκλοφορίας λίγο αφού κλείσουν τα εστιατόρια ή για παράταση του ωραρίου των εστιατορίων. «Το σημαντικό είναι να βρίσκεται ο κόσμος κάπου συντεταγμένα και όχι να είναι στις πλατείες» είπε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε την ανάγκη η πανδημία να επικοινωνείται με έντονο τρόπο ώστε «ο κόσμος να θυμάται καθημερινά τι συμβαίνει».