Ελλάδα

Ελλάδα κορωνοϊός: Αγωνία για τα κρούσματα σε αυτές τις περιοχές – Ποια νέα μέτρα σκέφτονται οι ειδικοί

Ελλάδα κορωνοϊός: Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα κατά του ιού.

Σε 667 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ.

Όπως προέταξε κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, τα 250 εξ αυτών εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 125 στη Θεσσαλονίκη και τα 30 στη Βοιωτία. Παράλληλα, στα Ιωάννινα έχει 15 μολύνσεις, στην Καβάλα 10, στην Κοζάνη 20, στη Λάρισα 16 και στην Πέλλα 10. Αυτό σημαίνει πως πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλάζουν χρώμα επικινδυνότητας με την Αττική να είναι μια «ανάσα» από την απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Πώς αναμένεται να διαμορφωθεί ο επιδημιολογικός χάρτης;

Και η κατάσταση αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται συνεχώς με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου την ώρα που η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τέσσερις περιοχές της Ελλάδας στις οποίες εντοπίζονται τα περισσότερα ενεργά κρούσματα σήμερα Τετάρτη 21 Οκτωβρίου και για τις οποίες θα τεθεί επί τάπητος από τους ειδικούς, η αναγκαιότητα λήψης επιπλέον μέτρων, όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ και η γενικευμένη χρήση μάσκας, είναι:

  • Αττική: 2.450 (επίπεδο 3)
  • Θεσσαλονίκη: 652 (επίπεδο 2)
  • Ιωάννινα: 263 (επίπεδο 3)
  • Καστοριά:124 (επίπεδο 3)

Κατά τις πληροφορίες, στη λίστα των περιοχών που θα μεταβούν στην επόμενη κατηγορία (κόκκινη από πορτοκαλί) είναι τα Ιωάννινα και η Καστοριά. Αρνητική αναβάθμιση, από κίτρινο σε πορτοκαλί, αναμένεται ακόμα και εντός της ημέρας για τη Θεσσαλονίκη με τον περιφερειάρχη Κεντρική Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να προσθέτει ότι «αν δεν κάνουμε πιστή εφαρμογή και τήρηση των μέτρων θα πάμε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού και θα μπούμε σε lockdown».

Από την άλλη, για τη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος εξήγησε στο CNN ότι «σε επίπεδο τοπικού ενδιαφέροντος δεν έχουμε ποτέ αποκλείσει το ενδεχόμενο εφαρμογής τοπικών lockdown, κάτι που έχει γίνει και στο παρελθόν και το πρόσφατο και το απώτερο. Όμως, εδώ πριν φτάσουμε σε κάτι τέτοιο, όταν μιλάμε για πολύ μεγάλες περιοχές όπως η πόλη της Θεσσαλονίκης, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ήδη από σήμερα για παράδειγμα με το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη φαίνεται να αναβαθμίζεται στο επίπεδο επικινδυνότητας και να ανεβαίνει στο πορτοκαλί, θα παρθούν κάποια μέτρα, όπως για παράδειγμα η τηλεργασία ή θέματα διευθέτησης του ωραρίου. Τέτοια μέτρα θα ληφθούν ούτως ή αλλιώς σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη».

Ποια νέα μέτρα εξετάζουν οι επαγγελματίες υγείας;

Στη λήψη αυστηρότερων μέτρων κατευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση πάντα νσε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα προκειμένου να ανακοπεί το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στη χώρα, μετά την τελευταία «έκρηξη» κρουσμάτων αλλά και την έντονη ανησυχία ότι η επιδημιολογική κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω με τον χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών. Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο «τραπέζι» βρίσκονται τα σενάρια της υποχρεωτικής μάσκας παντού, είτε πρόκειται για εσωτερικούς είτε για εξωτερικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, σε ένα είδος νυχτερινής καραντίνας, που έχει στόχο να αποτρέψει τη διασπορά του ιού κυρίως μεταξύ των νέων, μετά τα ανησυχητικά φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες και ανοικτούς χώρους.

Αυτό ανέφερε και ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη λήψης νέων μέτρων καθώς ο ιός κινδυνεύει να «ξεφύγει». Ο κ. Δερμιτζάκης κάλεσε τους αρμόδιους να πάρουν «μείγμα μέτρων» υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή «προσπαθούμε να σβήσουμε μικρές φωτιές, όταν υπάρχει τεράστια φωτιά, όμως το να σβήνουμε μικρές δεν ωφελεί». Ερωτηθείς για το ποια μέτρα εννοεί, ο καθηγητής γενετικής μίλησε για μάσκες παντού, αλλά και απαγόρευση κυκλοφορίας λίγο αφού κλείσουν τα εστιατόρια ή για παράταση του ωραρίου των εστιατορίων. «Το σημαντικό είναι να βρίσκεται ο κόσμος κάπου συντεταγμένα και όχι να είναι στις πλατείες» είπε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε την ανάγκη η πανδημία να επικοινωνείται με έντονο τρόπο ώστε «ο κόσμος να θυμάται καθημερινά τι συμβαίνει».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο