Ελλάδα

Άγιος Σάββας κορωνοϊός: Συναγερμός για κρούσματα – Θετικοί ογκολογικοί ασθενείς και προσωπικό

Άγιος Σάββας κορωνοϊός: Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στο νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύονται ογκολογικά περιστατικά.

Συναγερμός έχει σημάνει στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» καθώς έκλεισε ολόκληρη πτέρυγα, λόγω διασποράς του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό τρεις ασθενείς, δύο νοσηλεύτριες και μια καθαρίστρια. Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» στο οποίο νοσηλεύονται ογκολογικά περιστατικά. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, έκλεισε η πτέρυγα Γ1, στην οποία νοσηλεύονταν ασθενείς με καρκίνο γιατί θετικά στον ιό βρέθηκαν πέντε άτομα.

Γίνονται, ήδη, εκτεταμένες ιχνηλατήσεις, ενώ η πτέρυγα του νοσοκομείου έχει κλείσει για απολύμανση. Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και ο πρόεδρός της, Μιχάλης Γιαννάκος, «η διοίκηση έπραξε σωστά και έκλεισε την πτέρυγα Γ1 που νοσήλευε ασθενείς με καρκίνο. Βρέθηκαν θετικοί τρεις ασθενείς, παρότι τα αρχικά τεστ που έγιναν κατά την εισαγωγή τους ήταν αρνητικά. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο ΣΩΤΗΡΙΑ».

Οι δύο νοσηλεύτριες και η εργαζόμενη στην καθαριότητα βρέθηκαν θετικές κατά τη διάρκεια της ιχνηλάτησης. Σε κατ’ οίκον περιορισμό βρίσκονται και δύο γιατροί. «Το συμβάν στον Άγιο Σάββα δείχνει πόσο επικίνδυνος και ύπουλος είναι ο ιός. Ξεγελάνε σε πολλές περιπτώσεις τα πρώτα αρνητικά τεστ κατά την εισαγωγή. Στην πορεία της νοσηλείας οι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα και όταν υποβάλλονται σε δεύτερο τεστ βγαίνει θετικό», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Ανησυχία μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές αρχές καθώς τα κρούσματα όλο και αυξάνονται. Άλλωστε τις σκέψεις του για την εξέλιξη της επιδημίας του ιού στη χώρα εξέφρασε ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, ενώ τόνισε την ανάγκη λήψης νέων μέτρων καθώς ο ιός κινδυνεύει να «ξεφύγει». Ο κ. Δερμιτζάκης κάλεσε τους αρμόδιους να πάρουν «μείγμα μέτρων» υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή «προσπαθούμε να σβήσουμε μικρές φωτιές, όταν υπάρχει τεράστια φωτιά, όμως το να σβήνουμε μικρές δεν ωφελεί».

Ερωτηθείς για το ποια μέτρα εννοεί, ο καθηγητής γενετικής μίλησε για μάσκες παντού, αλλά και απαγόρευση κυκλοφορίας λίγο αφού κλείσουν τα εστιατόρια ή για παράταση του ωραρίου των εστιατορίων. «Το σημαντικό είναι να βρίσκεται ο κόσμος κάπου συντεταγμένα και όχι να είναι στις πλατείες» είπε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε την ανάγκη η πανδημία να επικοινωνείται με έντονο τρόπο ώστε «ο κόσμος να θυμάται καθημερινά τι συμβαίνει».