Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ στην κίνηση της κυβέρνησης να ζητήσει την άρση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας. Με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι αντί η Νέα Δημοκρατία να επιμείνει σε στοχευμένες κυρώσεις, ανοίγει συζήτηση για μια πρωτοβουλία που θα έχει οικονομικές επιπτώσεις και στην Ελλάδα. Παράλληλα, αναφέρεται στο πρωθυπουργό σημειώνοντας πως ο «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι τα εθνικά προβλήματα δεν λύνονται με κινήσεις εντυπωσιασμού και πληρωμένες καταχωρήσεις στα φιλικά προς αυτήν Μέσα ενημέρωσης».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
«Με το αίτημα για εξέταση αναστολής της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία η κυβέρνηση για άλλη μια φορά παίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων στο εσωτερικό αντί να παράγει ουσιαστική εξωτερική πολιτική απέναντι στις τουρκική επιθετικότητα. Αντί να επιμείνει σε στοχευμένες κυρώσεις που έστω ατύπως αναφέρθηκαν από τον κ. Μπορέλ, ανοίγει συζήτηση για μια πρωτοβουλία που θα έχει οικονομικές επιπτώσεις και στην Ελλάδα, ενώ αποδομεί την όποια θετική ευρωτουρκική ατζέντα έχει απομείνει για να διατηρείται θεσμικά και οικονομικά η Τουρκία κοντά στην ΕΕ.
Αντί η κυβέρνηση να ασκήσει εμπράκτως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα – αρχικά νοτίως και ανατολικά της Κρήτης– που de facto αμφισβητούνται από τις έρευνες του Τουρκικού πλοίου και να θέσει τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής της ΕΕ σε αυτό το πλαίσιο, ρίχνει μπαταριές στον αέρα. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι τα εθνικά προβλήματα δεν λύνονται με κινήσεις εντυπωσιασμού και πληρωμένες καταχωρήσεις στα φιλικά προς αυτήν Μέσα ενημέρωσης, αλλά με εθνική στρατηγική, που δυστυχώς δε διαθέτει».
Σήμερα το πρωί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, περνώντας στην αντεπίθεση μετά τις προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά νοτίως του Καστελόριζου ζήτησε με επιστολή του στον Επίτροπο Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας τονίζει στην επιστολή πως η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ – Τουρκίας. Γι’ αυτό ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξεταστούν άμεσα περαιτέρω μέτρα. Επίσης, στην επιστολή του προς τον κ. Βάρχελι αναφέρει ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.