Pagenews.gr Opinion Leader. Παραγωγή pagenews.gr Opinion Leader. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Θοδωρής Ρουσόπουλος
βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

Αποκλειστικό: Το όριο του ακατάσχετου σε μισθούς και συντάξεις για όσους ενταχθούν στο νέο Πτωχευτικό Κώδικα

Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος μιλά στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη, για όλα τα θέματα του νέου Πτωχευτικού Κώδικα. Τι αποκαλύπτει για το όριο των ακατάσχετων μισθών και συντάξεων και τι για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο Πτωχευτικός Κώδικας, η νέα νομοθετική πρωτοβουλία, σύμφωνα με την κυβέρνηση θα βοηθήσει πολλούς πολίτες να ξεμπλέξουν με χρέη του παρελθόντος αλλά και πολλούς που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες να γλιτώσουν την πρώτη κατοικία τους από τον πλειστηριασμό. Την ίδια ώρα ωστόσο, η αντιπολίτευση ισχυρίζεται πως οι διατάξεις δεν είναι θετικές. Τελικά τι ισχύει;

Ο εισηγητής του νομοσχεδίου και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, Θόδωρος Ρουσόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του pagenews.gr «Opinion Leader» και στον Δημήτρη Τάκη, ξεδιαλύνει το τοπίο.

“Το νομοσχέδιο λύνει ένα χρόνιο πρόβλημα. Το πρόβλημα των πτωχεύσεων. Κανείς δεν αρέσκεται να ακούει τη λέξη ‘πτώχευση’. Αλλά η αλήθεια είναι πως μια επιχείρηση μπορεί να μην πηγαίνει καλά και να χρειαστεί να επικαλεστεί το νομικό μας σύστημα για να προχωρήσει σε αυτό που λέμε πτώχευση. Μέχρι τώρα οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που οδηγούνταν εκεί αναγκάστηκαν να το κάνουν και ταλαιπωρούνταν επί σειρά ετών” αναφέρει αρχικά για το νομοσχέδιο ο κ. Ρουσόπουλος και στη συνέχεια φέρνει το παράδειγμα δύο άνθρωποι που ξεκίνησαν μια τουριστική επιχείρηση.

“Την έφτιαξαν με τη βοήθεια κάποιου δανείου και τον Μάρτιο λόγω κορωνοϊού όλα πήγαν τελείως διαφορετικά από εκεί που φαντάζονταν. Αυτοί με το ημερινό σύστημα χρειάζονται πάρα πολύ καιρό για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε πτώχευση και θα μείνουν και με ένα στίγμα. Εμείς λέμε ότι όλα αυτά πρέπει να τελειώνουν πάρα πολύ γρήγορα και να δίνεται η δεύτερη ευκαιρία στους ανθρώπους αυτούς, έτσι ώστε να μπορέσουν να εκκινήσουν τη διαδικασία ένταξής τους στην αγορά. Για πρώτη φορά έχουμε πτώχευση και φυσικού προσώπου και ιδιώτη”.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση αντιδρά λέγοντας πως με βάση της διατάξεις του σχεδίου νόμου, οτιδήποτε υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης θα πάει για την πληρωμή των χρεών. Είναι έτσι; “Η αντιπολίτευση ισχυρίστηκε στη Βουλή πως η κυβέρνηση καταργεί το ακατάσχετο των 1.200 ευρώ. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Παραμένει στο ύψος που είναι. Επίσης, υπενθυμίζω ότι τα 611 ευρώ είναι με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το ακατάσχετο. Διαβεβαιώ πως δεν θα υπάρχει κανενός είδους αλλαγή. Δεν τίθεται θέμα κατάσχεσης μισθού και συντάξεων μέχρι το ποσό των 1.200 ευρώ. Κάτι τέτοιο θα ήταν εντελώς ανόητο” απαντά ο κ. Ρουσόπουλος.

Παράλληλα, κάνει ειδική μνεία στη διαδικασία τονίζοντας πως: “Μέχρι τώρα η διαδικασία μπορούσε να κρατήσει και 20 χρόνια. Τώρα θα κρατάει από 1-3 χρόνια. Σε 1 χρόνο τελειώνει η διαδικασία, εφόσον υπάρχει περιουσία εκποιείται, και έως 3 χρόνια, εάν δεν υπάρχει περιουσία, η οποία εκποιείται. Μετά από τα 1-3 αυτά χρόνια ο άνθρωπος αυτός παραδίδεται ‘καθαρός’ στην κοινωνία και έχει τη δυνατότητα να αρχίσει μια δεύτερη ευκαιρία. Εάν πτωχεύσει ξανά τότε θα πρέπει να περάσει μια 5ετία. Και σε κάθε περίπτωση το δικαστήριο κρίνει αν η πτώχευση είναι κανονική ή δόλια”.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι πλέον παύει να ισχύει “αυτό που πτώχευε η εταιρεία αλλά ο ιδιοκτήτης έμενε πλούσιος στην προσωπική του περιουσία”. “Δεν θα συνεχίσει να ισχύει. Θα υπάρχει έλεγχος, άρση απορρήτου των λογαριασμών, έτσι ώστε αυτός που έχει πάει σε δόλια πτώχευση να πληρώνει και τους εργαζόμενους και τους πιστωτές του” λέει και συμπληρώνει:

“Το νομοσχέδιο αυτό επίσης είναι η ολιστική προσέγγιση του πράγματος. Λέμε δηλαδή: Πρόληψη – αντιμετώπιση – επανεκκίνηση. Πριν φτάσει κάποιος στο να πτωχεύσει φτιάχνουμε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, καταθέτει τα στοιχεία του και βοηθείται για να δει πως πάει και πριν πτωχεύσει κάνει μια ρύθμιση. Οι δόσεις της ρύθμισης ανεβαίνουν σε 240 δόσεις σε 20 χρόνια”.

Αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ρίχνει τα βέλη του προς τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας πως “ψεύδεται όταν λέει ότι η κυβέρνηση καταργεί τη δυνατότητα των πολιτών να κρατούν την πρώτη τους κατοικία. Το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας καταργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχε η εντύπωση ότι τα σπίτια δεν βγαίνουν σε πλειστηριασμό αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι οι έγιναν πάνω από 25.000 πλειστηριασμοί σε πρώτες κατοικίες, σπίτια και εταιρείες επί ΣΥΡΙΖΑ“.

Τι θα ισχύει λοιπόν από την 1η Ιανουαρίου για την πρώτη κατοικία; “Μια εταιρεία θα έχει στην κατοχή της όλα αυτά τα ακίνητα, θα τα αγοράσει. Επιβάλλεται σε αυτήν εταιρεία να αφήσει τους ανθρώπους να μείνουν μέσα ως ενοικιαστές πλέον, και να πληρώνουν ένα ενοίκιο, το οποίο θα επιδοτείται από το ελληνικό δημόσιο από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα. Η επιδότηση μπορεί να φτάσει και στο 50%” λέει ο κ. Ρουσόπουλος και εξηγεί: “Έτσι επιτυγχάνουμε μια αξιοπρεπή στάση στους ανθρώπους αυτούς που σε διαφορετική περίπτωση θα βρίσκονταν στο δρόμο και τους δίνουμε και τη δυνατότητα να ξαναγοράσουν το σπίτι τους εφόσον μπορέσουν όταν τελειώσει η 12ετία ή στη διάρκεια αυτής”.

Στο ερώτημα, εάν κάποιος έμπαινε στη διαδικασία του πλειστηριασμού θα μπορούσε να το κάνει αμέσως ή ήταν χρονοβόρα διαδικασία, απαντά: “Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν ήδη χάσει το σπίτι τους και απομένει να γίνει ένας πλειστηριασμός. Αυτοί είναι ξεκρέμαστοι. Εμείς λέμε ότι δεν θα φύγει κανένας από το -πρώην- σπίτι του. Θα μένει μέσα για 12 χρόνια, θα πληρώνει ενοίκιο και αν μπορεί θα το αγοράζει ξανά. Αυτή είναι η πιο πρόσφορη λύση που ευρέθη”.

Όσο για το αν στην εμπορική αξία του ακινήτου θα λαμβάνονται υπόψη τα χρήματα που κατέβαλε αυτά τα 12 χρόνια, αναφέρει: “Θα δούμε στο μέλλον αν έχει πληρώσει ένα 10% του δανείου αν μπορεί ο πολίτης να ωφεληθεί κατά ένα μέρος. Αυτό που λέει η αντιπολίτευση πως θα αφαιρείται ένα ποσό από την αγορά λόγω της καταβολής των ενοικίων των προηγούμενων χρόνων δεν έχει λογική”.

“Θα προσπαθήσουμε με όλους αυτούς τους μηχανισμούς να βοηθήσουμε τους ανθρώπους πριν φτάσουν στην πτώχευση. Δημιουργούνται νέες συνθήκες στα δικαστήρια. Μπαίνουν και τα ειρηνοδικεία στο ‘παιχνίδι’ έτσι ώστε να επιφορτιστεί η δουλειά που είχαν τα πρωτοδικεία. Η προστασία της πρώτης κατοικίας έχει τελειώσει από τον Φεβρουάριο του 2019 με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος λέει ότι τελειώνει σήμερα η προστασία ή πολιτική σκοπιμότητα υποκρύπτει ή άγνοια” καταλήγει.

Δείτε τη συνέντευξη του κ. Ρουσόπουλου παρακάτω:

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι