Πως Να

Πως να φτιάξω βιογραφικό

Βιογραφικό: Τι χρειάζεται να προσέξετε και τι να αποφύγετε όταν συντάσσετε το βιογραφικό σας.

Στην δύσκολη διαδικασία της αναζήτησης εργασίας, η σύνταξη βιογραφικού σημειώματος είναι το πρώτο βήμα. Μην διστάσετε να αφιερώσετε χρόνο προκειμένου να έχετε ένα βιογραφικό που θα τραβήξει το ενδιαφέρον του εργοδότη. Σίγουρα μόνο του το βιογραφικό δεν μπορεί να σας εξασφαλίσει εργασία, αλλά μπορεί να είναι αρκετό για να σας φωνάξουν για συνέντευξη.

Ένα καλό βιογραφικό αναδεικνύει τα προσόντα του κάθε ενός από εμάς. Δεν υπάρχει δυστυχώς ένα τέλειο βιογραφικό, που απλά αλλάζουνε τα στοιχεία του κάθε ατόμου, αλλά κάθε φορά το βιογραφικό πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στα χαρακτηριστικά του κάθε υποψηφίου για μια δουλειά και σε αυτά που ζητάει η κάθε εταιρεία, όπως αναφέρει το power-tax-training.gr.

Η δομή του βιογραφικού είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία.

Το κείμενο πρέπει να είναι γραμμένο με τρόπο απλό, ευχάριστο και ευανάγνωστο. Πρέπει να «τραβήξει» την άλλη πλευρά. O υποψήφιος πρέπει να γνωρίζει ότι κάθε πιθανός εργοδότης λαμβάνει μεγάλο όγκο βιογραφικών για μια συγκεκριμένη θέση και διαθέτει ελάχιστα δευτερόλεπτα για να δει το κάθε βιογραφικό που φτάνει στα χέρια του.

Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα πρέπει να προσπαθήσεις να δείξεις ποιος είσαι. Για το λόγο αυτό θα πρέπει το βιογραφικό να είναι έτσι δομημένο ώστε να του κινήσει αμέσως το ενδιαφέρον, να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα και να προχωρήσει με τον υποψήφιο στο στάδιο της συνέντευξης.

Τι πρέπει να αναφέρεται σε ένα σωστό και ολοκληρωμένο βιογραφικό.

Προσωπικά Στοιχεία

1. Ονοματεπώνυμο

2. Διεύθυνση

3. ΤΚ

4. Τηλέφωνα επικοινωνίας (σταθερό και κινητό)

5. E-mail

6. Οικογενειακή κατάσταση

7. Στρατιωτική εκπαίδευση (άνδρες)

Εκπαίδευση

Την εκπαίδευση την γράφουμε αναφέροντας πρώτα το πιο πρόσφατο. Δηλαδή, πρώτα αναφέρουμε το μεταπτυχιακό, μετά το πανεπιστήμιο, μετά το Λύκειο. Αναφέρουμε την χρονολογία εισαγωγής και εξαγωγής πάντοτε.

Δημοτικές και Γυμνασιακές σπουδές δεν αναφέρουμε.

Αν ο βαθμός του πτυχίου είναι καλός, μπορεί να αναφερθεί.

Αν έχετε συμμετάσχει σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών κατά τις πανεπιστημιακές σπουδές (Erasmus) καλό είναι, επίσης, να αναφερθεί.

Προϋπηρεσία

Ξεκινάμε την προϋπηρεσία γράφοντας πρώτα τον τελευταίο εργοδότη. Αναφέρουμε ημερομηνία, επωνυμία επιχείρησης και αναφέρουμε σύντομα της αρμοδιότητες που είχαμε. Κάθε εταιρεία στην οποία θα στείλουμε το βιογραφικό μας θα δώσει σημασία στον χρόνο που πέρασες στην προϋπηρεσία, και τους κενούς χρόνους.

Γνώσεις Η/Υ και Ξένων Γλωσσών

Αναφέρουμε τις γνώσεις που έχουμε και τους αντίστοιχους τίτλους σπουδών μαζί με την ημερομηνία απόκτησης των τίτλων.

Επιμορφωτικά Σεμινάρια

Σε περίπτωση παρακολούθησης επιμορφωτικών σεμιναρίων αναγράφουμε αναλυτικά τον τίτλο του σεμιναρίου, την διάρκεια, το πότε πραγματοποιήθηκε, τον φορέα και τον τόπο υλοποίησης του σεμιναρίου.

Υποτροφίες

Σε περίπτωση ύπαρξης υποτροφίας, θα πρέπει να αναφέρεται ο τίτλος της υποτροφίας, το πότε δόθηκε αλλά και το Ίδρυμα που την παρείχε.

Ενδιαφέροντα

Αν κάποιο από τα ενδιαφέροντά σας και τα χόμπι που έχετε αναδεικνύουν τον χαρακτήρα σας και ταιριάζουν και με τη φύση της δουλειάς καλό είναι να αναφερθούν.

Συστάσεις

Αναφορά, σε 2 ή 3 ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να είναι εργοδότες ή αν δεν υπάρχει προϋπηρεσία καθηγητές. Διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν.

Επιπλέον Πληροφορίες

Πληροφορίες που θέλουμε να αναφέρουμε και δεν μπορέσαμε μέχρι τώρα. Όπως, κατοχή άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά κλπ.