«Παιχνίδια» για γερά νεύρα παίζει η Τουρκία, με το Oruc Reis να «σπάει» το όριο των ναυτικών μιλίων στο Καστελόριζο επιχειρώντας να τσεκάρει το πώς και αν αντιδρά η ελληνική πλευρά.
Η Άγκυρα διατηρεί την προκλητική της στάση και κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια προσπάθεια να εντείνει τις πιέσεις της και να πυροδοτήσει μια νέα σύγκρουση με τη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα της Κυριακής (18 Οκτωβρίου) το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis έφτασε στο βορειοανατολικό άκρο της δεσμευμένης για έρευνες περιοχής, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο.
Έτσι, σε «θρίλερ» εξελίσσεται η πορεία του τουρκικού ερευνητικού αφού νωρίτερα έπλεε λίγο πιο πάνω από τα 12 μίλια από τη νήσο Στρογγύλη και τώρα φαίνεται να πλέει σε απόσταση μόλις 14 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο. Και τα ερωτηματικά για τις προθέσεις της Τουρκίας πολλά. Και αξίζει να αναφέρουμε πως βρίσκεται μαζί με τα βοηθητικά Ataman και Cengiz Han αλλά και τουρκικά πολεμικά.
Ακολουθεί ο χάρτης με τη θέση του Oruc Reis το βράδυ της Κυριακής και η πορεία του σύμφωνα με το marinetraffic:
Οι Τούρκοι αμφισβητούν την ελληνική περιοχή δικαιοδοσίας στο Αιγαίο
Η γειτονική χώρα αποφάσισε να ορίσει αυθαίρετα, με νόμο μάλιστα, την τουρκική περιοχή δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο μέχρι το μέσο του αρχιπελάγους, στο όριο του 25ου μεσημβρινού. Με τους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Αντίλ Καραϊσμάλογλου, η Άγκυρα επιχειρεί να υφαρπάξει περιοχή που ανήκει στη δικαιοδοσία της Αθήνας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο. Πρόκειται για ακόμη ένα προκλητικό βήμα αμφισβήτησης ελληνικής δικαιοδοσίας για επιχειρήσεις SAR (Search and Rescue) στο Αιγαίο από τον «Σουλτάνο».
Δείτε τον χάρτη που ανήρτησε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών Αλί Καραοσμάνογλου:
Νέα πρόκληση με αναφορές στη «Γαλάζια Πατρίδα»
Το παραπάνω σχετίζεται με το παλιό σχέδιο, το οποίο είχε καταρτιστεί μονομερώς από την Άγκυρα και είχε απορριφθεί από την Αθήνα χωρίς να δημιουργεί έννομα αποτελέσματα. Τοποθετούσε το μισό Αιγαίο μέχρι τη Σκύρο και τις Κυκλάδες στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας και εξαφανίζοντας από τον χάρτη τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Με τον νέο σχεδιασμό η «τουρκική περιοχή» επεκτείνεται στα νότια προς τη Μεσόγειο, καλύπτοντας όλη την περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο.
Έτσι, ο Τούρκος υπουργός ανήρτησε στο Twitter τον σχετικό χάρτη, στον οποίο εμφανίζονται οι «περιοχές ευθύνης» της Τουρκίας με τον παλιό σχεδιασμό (πράσινο χρώμα) και με τα διευρυμένα όρια του νέου (μωβ). «Επεκτείναμε την περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης στη Γαλάζια Πατρίδα για να συμπεριλάβουμε τις περιοχές ερευνών των εθνικών μας πλοίων που λειτουργούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Εύχομαι τα καλύτερα για το νέο Εθνικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης της χώρας μας».