Η λεγόμενη φθινοπωρινή ρύπανση που σημαίνει ότι τοξικό νέφος καλύπτει την ατμόσφαιρα σε αρκετές περιοχές της χώρας, ιδίως όμως στο Νέο Δελχί, μπορεί φέτος να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Ο συνδυασμός της με τον κορωνοϊό επιδεινώνει την κατάσταση των πνευμόνων, κάτι που όπως λένε οι επιστήμονες μπορεί να οδηγήσει σε εκρηκτική κατάσταση.
Ένα από τα πλέον συνηθισμένα συμπτώματα των βαρύτερων κρουσμάτων κοροναϊού είναι η δύσπνοια. Σύμφωνα με τους NYT και όπως αναφέρει το in.gr, οι γιατροί τονίζουν ότι αν ο ατμοσφαιρικός αέρας ξαφνικά καταστεί πιο τοξικός, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο αυτή την εποχή στη βόρεια Ινδία, ενδέχεται να αυξηθεί και ο αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού που απαιτούν νοσηλεία – ή καταλήγουν σε θάνατο.
«Αν δύο εχθροί επιτίθενται στους πνεύμονες, τότε είναι προφανές ότι τα προβλήματα των πνευμόνων θα αυξηθούν»,εξηγεί ο Άρβιντ Κουμάρ, θωρακοχειρούργος και ιδρυτής του Ιδρύματος Φροντίδας των Πνευμόνων στο Νέο Δελχί, μιας ομάδας ενημέρωσης για τα προβλήματα του αναπνευστικού.
Τα κρούσματα κοροναϊού εξαπλώνονται γρήγορα και σε μεγάλη ακτίνα, βάζοντας τη χώρα σε τροχιά για την αρνητική πρωτιά των περισσότερων κρουσμάτων κοροναϊού μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Με 7,3 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα, δεν απέχει πολύ από τα 7,9 εκατ. των ΗΠΑ. Και κάθε μέρα, η Ινδία ξεπερνά τις ΗΠΑ κατά περίπου 10.000 νέα κρούσματα, παρά το γεγονός ότι η θνητότητα παραμένει πολύ χαμηλότερη.
Στο βάθος παραμονεύει η τρομερή ατμοσφαιρική ρύπανση της χώρας, που κορυφώνεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων δύο δεκαετιών – και μαζί της, η αυξημένη αστικοποίηση και κυκλοφοριακή κίνηση – έχει φέρει τη ρύπανση των ινδικών πόλεων σε οικτρά επίπεδα.
Το χρόνιο πρόβλημα της μόλυνσης
Πέρσι, 14 από τις 20 πόλεις με τον πιο επικίνδυνο αέρα στον κόσμο βρίσκονταν στην Ινδία. Οι ειδικοί έχουν περιγράψει λεπτομερώς τους τρόπους με τους οποίους αυτές οι συνθήκες ζωής μπορούν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικές βλάβες, αναπνευστικά προβλήματα και πρόωρο θάνατο.
Το φθινόπωρο, μαζί με τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας μειώνεται και η ταχύτητα των ανέμων, συμπυκνώνοντας τους ρύπους πάνω από τις πόλεις της Ινδίας, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της χώρας. Και οι αγρότες στις κοντινές επαρχίες καίνε τα ξερόκλαδα και τα σκουπίδια από τις καλλιέργειές τους, εκλύοντας τεράστια σύννεφα μαύρου καπνού που παραμένουν στην ατμόσφαιρα για ολόκληρα μίλια.
Φέτος, οι φωτιές αυτής της κατηγορίας είναι πενταπλάσιες στη βόρεια Ινδία σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, και οι ειδικοί τονίζουν ότι το γεγονός αυτό προοιωνίζει αρνητικές εξελίξεις.
Ο αγροτικός τομέας ήταν ένας από τους ελάχιστους κλάδους που σημείωσαν θετική πορεία στο διάστημα που η ινδική οικονομία συντριβόταν από την πανδημία, και οι ειδικοί σε ζητήματα ρύπανσης φοβούνται ότι η αύξηση των καλλιεργειών θα μεταφραστεί σε περισσότερες φωτιές.
«Το ένστικτό μου είναι ότι θα έχουμε μια τεράστια, τεράστια σοδειά και μια τεράστια, τεράστια καύση – ίσως τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στη διάρκεια της ζωής μας», προειδοποιεί ο Τζάι Νταρ Γκούπτα, περιβαλλοντικός ακτιβιστής και επιχειρηματίας με εκπαίδευση σε διακεκριμένα ιδρύματα.
«Και τώρα που θα έρθουμε αντιμέτωποι με τις συνδυασμένες επιπτώσεις ενός ιού του αναπνευστικού και ρύπων που πλήττουν το αναπνευστικό, κάθε ειδικός δημόσιας υγείας περιμένει να δει τι θα γίνει με κομμένη την ανάσα», τονίζει ο Γκούπτα.
Οι επιπτώσεις του μολυσμένου αέρα
Οι γιατροί επισημαίνουν ότι η μακροχρόνια έκθεση σε βαριά μολυσμένο αέρα μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή των πνευμόνων, γεγονός που μπορεί να καταστήσει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους απέναντι στον κοροναϊό. Πρόσφατη μελέτη από την Ιταλία εντόπισε συσχέτιση μεταξύ της μακροχρόνιας έκθεσης σε βρώμικο αέρα και της αύξησης της πλεονάζουσας θνησιμότητας – ενός δείκτη που μετρά τους θανάτους που ξεπερνούν τον φυσιολογικό μέσο όρο – από κοροναϊό.
«Οι περιοχές που πλήττονται από ρύπανση θα έχουν υψηλότερο επιπολασμό κοροναϊού», προβλέπει ο Δρ. Κουμάρ. «Και από τη στιγμή που ο πληθυσμός θα κολλήσει κοροναϊό, θα έχει αυξημένη θνητότητα».
Επιστροφή στη μολυσμένη κανονικότητα
Μέχρι τώρα φέτος, οι κάτοικοι του Νέου Δελχί απολάμβαναν πολύ περισσότερο καθαρό αέρα από ό,τι είχαν συνηθίσει. Το ανοιξιάτικο lockdown έκλεισε πολλές βιομηχανίες και κράτησε εκτός δρόμου τα αυτοκίνητα. Ο ουρανός της πόλης έγινε μπλε για πρώτη φορά μετά από καιρό. Η ατμόσφαιρα ήταν η καθαρότερη επί δεκαετίες, και τη νύχτα οι κάτοικοι μπορούσαν να δουν τα αστέρια. Αστερισμοί που δεν φαίνονταν επί σειρά ετών έλαμψαν πάνω από τα οικοδομικά τετράγωνα.
Όμως όλα αυτά έχουν γίνει μακρινές αναμνήσεις. Ο ουρανός έχει επιστρέψει στο συνηθισμένο του θολό καφετί, και η πόλη μυρίζει και πάλι καπνό. Η κυβέρνηση έχει λάβει αυξημένα μέτρα για την καταπολέμηση της ρύπανσης φέτος, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός αρχηγείου για την επιτήρηση των επίκεντρων της ρύπανσης και της στροφής όπλων κατά του νέφους, τα οποία εκτοξεύουν σταγόνες στην ατμόσφαιρα, για να ρίξουν τη σκόνη στο έδαφος.
Ανταλλαγή κατηγοριών
Την Πέμπτη, αξιωματούχοι του Δελχί, το οποίο διοικείται από το προοδευτικό κόμμα της αντιπολίτευσης, εγκλωβίστηκαν σε ένα παιχνίδι ανταλλαγής ευθυνών με πολιτικούς που ανήκουν στη δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.
Οι αξιωματούχοι από το Δελχί κατηγόρησαν την κυβέρνηση Μόντι ότι δεν κάνει αρκετά για να σταματήσει τις καύσεις καλλιεργειών στις πολιτείες γύρω από την πρωτεύουσα. Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μόντι υποστήριξαν ότι η καύση των καλλιεργειών συμβάλλει ελάχιστα στο ευρύτερο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, και κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Δελχί ότι δεν κάνει αρκετά για τον έλεγχο της σκόνης.
Πολλοί περισσότεροι κάτοικοι των πόλεων της Ινδίας φορούν μάσκες πλέον, εξαιτίας της πανδημίας, όμως οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό δεν θα τους βοηθήσει πολύ. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν υφασμάτινες ή χειρουργικές μάσκες, οι οποίες δεν εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπό τους. Επομένως δεν μπορούν να κρατήσουν μακριά τα μικρά σωματίδια των ρύπων – ή και του ιού.
Προειδοποιήσεις για τη ρύπανση δόνησαν τα κινητά των κατοίκων του Δελχί την Πέμπτη.
«Τα επίπεδα ρύπανσης του Δελχί βρίσκονται σε επικίνδυνα επίπεδα. 335», έγραφε το μήνυμα, αναφερόμενο σε μέτρηση 335 στον Δείκτη Ποιότητας της Ατμόσφαιρας. Πρόκειται για περίπου εξαπλάσια μολυσμένη ατμόσφαιρα σε σχέση με τη Νέα Υόρκη. Το μήνυμα συνέχιζε: «Να είστε προσεκτικοί. Οι ηλικιωμένοι να μην βγουν έξω. Φορέστε μάσκες».