Κόσμος

Ευρώπη κορωνοϊός: Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 250.000 – Πάνω από 7 εκατομμύρια τα κρούσματα

Ευρώπη κορωνοϊός: Πάνω από τα δύο τρίτα των θανάτων αυτών καταγράφονται σε πέντε συγκεκριμένες χώρες.

Οι νεκροί στην Ευρώπη ξεπέρασαν τους 250.000 ενώ πάνω από 7,3 εκατομμύρια έχουν φτάσει πλέον τα κρούσματα.

Πιο συγκεκριμένα, περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές που οφείλονται στον φονικό ιό, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές. Συνολικά, μέχρι τις 18.30 σήμερα (ώρα Ελλάδας) είχαν αναφερθεί 250.030 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας και συνολικά 7.366.028 κρούσματα.

Παράλληλα, πάνω από τα δύο τρίτα των θανάτων αυτών καταγράφονται σε πέντε συγκεκριμένες χώρες: στο Ηνωμένο Βασίλειο (43.646 νεκροί, 722.409 μολύνσεις), την Ιταλία (36.543, και 414.241), την Ισπανία (33.775, 936.560), τη Γαλλία (33.392, 867.197) και τη Ρωσία  (24.187, 1.399.334). Μάλιστα, τις τελευταίες επτά ημέρες πέθαναν 8.342 άνθρωποι, ο βαρύτερος απολογισμός μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας για την περιοχή της Ευρώπης από τα μέσα Μαΐου.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αξιολογούνται για τον τρόπο που αντιμετώπισαν τον νέο κορωνοϊό»

«Σε όλη την Ευρώπη, οι ηγέτες αγωνίστηκαν κατά ενός δεινού και αδυσώπητου εχθρού». Έτσι, ξεκινάει το άρθρο του το Politico. Ωστόσο τώρα, σύμφωνα με ό,τι προσθέτει, σχεδόν όλοι γνωρίζουν ότι η νόσος COVID-19 δεν είναι ένα αστείο θέμα, πόσο μάλλον ότι δεν είναι «κάτι σαν τη γρίπη», όπως επέμενε για καιρό ένας διακεκριμένος Αμερικανός πολιτικός (έως ότου κόλλησε).

Έπειτα από επτά μήνες πανδημίας, «ακριβώς τη στιγμή του δεύτερου κύματος που όλοι ελπίζαμε ότι δεν θα ερχόταν, αν και ξέραμε ότι είναι αναπόφευκτο, οι Ευρωπαίοι έχουν γίνει πολύ πιο έμπειροι σχετικά με το πως να χειριστούν την κρίση», προσθέτει το Politico στο άρθρο του αυτό, στο οποίο κάνει μια αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκαν οι ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών την κρίση του φονικού ιού.

Και όσο για τη στάση μερικών ηγετών για την ανοσία της αγέλης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το δήλωσε απερίφραστα τη Δευτέρα: «Ποτέ στην ιστορία της δημόσιας υγείας η ανοσία αγέλης δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως στρατηγική για την αντιμετώπιση μιας επιδημίας, και ακόμη λιγότερο μιας πανδημίας. Είναι επιστημονικά και ηθικά προβληματικό». Αυτό τόνισε ο γενικός διευθυντής της Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Το να επιτραπεί σε έναν επικίνδυνο ιό, για τον οποίο δεν κατανοούμε τα πάντα, να κυκλοφορεί είναι απλώς αντίθετο στην ηθική. Δεν αποτελεί επιλογή», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι μόλις περίπου το 10% του πληθυσμού έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό στις περισσότερες χώρες.