Ο κάθε υποψήφιος είναι λογικό να έχει άγχος όταν πηγαίνει στη συνέντευξη για δουλειά καθώς μπορεί να τον κυριεύσει το ανασταλτικό και όχι το παραγωγικό άγχος.
Βέβαια, από την άλλη καλό είναι να έχει κανείς στα υπόψιν του πως οι ερωτήσεις που γίνονται είναι δύο ειδών κυρίως: Οι κύριες ή κοινές, όπως το «πείτε μας λίγα λόγια για τον εαυτό σας» ή «δώστε μας ένα θετικό χαρακτηριστικό σας και ένα αρνητικό» και οι στοχευμένες με τη δουλειά αποκλειστικά όπως εκείνες που έχουν να κάνουν με τον σκοπό της εταιρείας ή με προγράμματα που έχει τρέξει. Σκοπός και στις δύο περιπτώσεις να δει ο υπεύθυνος πρόσληψης πώς αντιδρά ο άλλος και πώς απαντά.
Το πρώτο βήμα είναι να προετοιμαστείτε
Για αυτό, το πρώτο καλό βήμα είναι η προετοιμασία. Συγκεντρώστε όσο το δυνατόν περισσότερες και πιο αξιόλογες πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία και τη θέση εργασίας χρησιμοποιώντας το LinkedIn, το Google αλλά και την ίδια την αγγελία. Είναι σύνηθες οι υποψήφιοι παραβλέπουν να διαβάσουν προσεκτικά την περιγραφή της θέσης εργασίας πριν από τη συνέντευξη. Οπότε ψάξτε πληροφορίες για τη θέση που υποβάλλετε αίτηση, καθώς και ξεκαθαρίστε τον λόγο που τη θέλετε.
Το δεύτερο είναι να είστε ο εαυτός σας
Βασικός κανόνας, όπως και σε οποιοδήποτε ραντεβού: Να είστε ο εαυτός σας. Δύσκολο ως ανέφικτο να είστε χαλαροί αλλά καλό είναι να παραμείνετε ο εαυτός σας και να μην δείξετε κάτι από αυτό που δεν είστε γιατί η συνέχεια θα αποδειχθεί ακατάλληλη. Δείξτε ποιος είστε και ότι αξίζει να σας προσλάβουν γιατί θα έχετε κάτι να προσφέρετε στην εταιρεία αλλά και να πάρετε εσείς από εκείνους.
Πάντα με χαμόγελο
Προσπαθήστε να αφήσετε στην άκρη, όσο είναι εφικτό, το άγχος και χαμογελάστε. Δίνει στον ενδεχόμενο εργοδότη την ευχάριστη πλευρά σας και επίσης, «σπάει» την αμηχανία της πρώτης συνάντησης. Παράλληλα, προσοχή στη γλώσσα του σώματος και στα σημάδια, όπως για παράδειγμα η χειραψία. Όταν μπείτε στον χώρο, κάντε μια γερή χειραψία αλλά και ισότιμη χωρίς να προσπαθήσει το δικό σας ή του συνομιλητή σας να καλύψει το αντίθετο.
Βρείτε τα δυνατά σας σημεία
Ο εργοδότης προσπαθεί πέρα από το να δει τις ικανότητες, να αντιληφθεί και την προσωπικότητα του υποψήφιου συνεργάτη ή υπαλλήλου του. Για αυτό αν τυχόν, για παράδειγμα, κάποιος είναι πνευματώδης και κάνει έξυπνα αστεία, ας το χρησιμοποιήσει αυτό χωρίς να το παρακάνει σαφώς. Συνετό βέβαια, είναι να δείξει κανείς πως εργάζεται αποδοτικά κάτω από προθεσμίες, ότι οι επικοινωνιακές δεξιότητές του είναι ισχυρές (ή έστω σε ένα καλό επίπεδο) και πως είναι ειλικρινής και συνεπής.