Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ του υπουργού Οικονομικών από τη μία και των Αχτσιόγλου και Τσακαλώτου από την άλλη, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Στην τελευταία επιστολή τους τα στελεχη του ΣΥΡΙΖΑ απαντάνε με αιχμηρό τρόπο στον κ. Σταϊκούρα για την ανάπτυξη που σημειώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και την κατάσταση αυτήν τη στιγμή.
Η τελευταία απάντηση των Αχτσιόγλου-Τσακαλώτου:
«Τα νούμερα είναι πράγματι αμείλικτα και μαρτυρούν το εξής: Η πορεία από την ύφεση προς την ανάπτυξη ήρθε με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εν αντιθέσει με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που έφεραν την ύφεση και τα μνημόνια.
Και για να τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι, η μόνη δυνατή ερμηνεία, κ. Σταϊκούρα, είναι ότι αλλού στην Ευρώπη τα συντηρητικά κόμματα ούτε χρεοκόπησαν τις χώρες τους ούτε τις βύθισαν σε ύφεση 25%. Επέλεξαν, βέβαια, να διαλύσουν τις χώρες του Νότου και, δυστυχώς, σε αυτό βρήκαν συμμάχους εδώ.
Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε;
Στα 5 από τα 6 χρόνια πριν τη χρεοκοπία κυβερνούσε η ΝΔ.
Εσείς που ήσασταν;
Στο διάστημα 2012-14 πάλι κυβερνούσε η ΝΔ. Απουσιάζατε μήπως σε εκπαιδευτική άδεια ή υπήρξατε υπουργός;
Γιατί είπαμε να είμαστε ευγενικοί αλλά κάπου υπάρχει και ένα όριο».
H απάντηση του υπουργού Οικονομικών, στη χθεσινή δήλωση Αχτσιόγλου-Τσακαλώτου:
«Σε σημερινή δήλωσή μου παρέθεσα και, συνοπτικά και αντικειμενικά, ερμήνευσα τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, συγκριτικά με τον μέσο ρυθμό μεγέθυνσης των οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης, κατά τα έτη 2015 έως 2019.
Επισήμανα ότι οι αριθμοί αποκαλύπτουν πως η επίδοση της ελληνικής οικονομίας υπήρξε σημαντικά χαμηλότερη από τη μέση επίδοση των χωρών της ευρωζώνης κατά τα έτη 2015 έως 2018 και υψηλότερη μόνο κατά το έτος 2019.
Επ’ αυτών, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα άλλης ερμηνείας.
Τα αρμόδια επί των οικονομικών στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να τοποθετηθούν επί των αποτελεσμάτων των οικονομικών πολιτικών τους, επιχειρούν να αποδράσουν στα προσφιλή τους ροζ συννεφάκια.
Συννεφάκια που ταξιδεύουν τόσο γρήγορα, ώστε τους βοηθούν να συγχέουν ετήσιες επιδόσεις με σωρευτικά μεγέθη.
Όμως, η αμείλικτη αλήθεια των αριθμών παραμένει.
Και σε αυτή παραμένουμε και εμείς».
Η χθεσινή κοινή δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου είχε ως εξής:
«Ειλικρινά, δεν ξέρουμε τι από τα δύο πρέπει να ανησυχήσει περισσότερο την ελληνική κοινωνία στη δήλωση που μόλις έκανε ο υπουργός Οικονομικών.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιμένει να χαρακτηρίζει αναιμική την ανάπτυξη 2% που επιτεύχθηκε την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μετά, μάλιστα, από χρεοκοπία και μία μακρά περίοδο ύφεσης; Και τούτο παρά το γεγονός ότι από την ώρα που ανέλαβε και πάλι τα ηνία της χώρας η ΝΔ την έθεσε ξανά σε υφεσιακή τροχιά, πολύ πριν τον κορωνοϊό (στοιχεία δ΄ τριμήνου 2019 ΕΛΣΤΑΤ) και τη βύθισε για τα καλά στην ύφεση το 2020 (στοιχεία α΄ και β΄ τριμήνου 2020 ΕΛΣΤΑΤ), χωρίς να γνωρίζει κανείς μας πότε θα βγούμε απ’ αυτό το τούνελ.
Ή, κυρίως, το γεγονός ότι εν μέσω μιας απίστευτης πανδημικής και οικονομικής κρίσης, με εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανέργους και λουκέτα στην αγορά, η κυβέρνηση, τελικά, όχι απλώς νίπτει τας χείρας της, αλλά ως να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, πανηγυρίζει για τις επιδόσεις της στην οικονομία;
Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών στερείται κάθε επαφής με την πραγματικότητα».
Η αρχική δήλωση του Χρήστου Σταικούρα:
«Η σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τους Ετήσιους Εθνικούς Λογαριασμούς, με την επικαιροποίηση των στοιχείων για το παρελθόν, έκανε ακόμα πιο αισθητή την αναπτυξιακή υστέρηση της Ελλάδας κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – περίοδο στη διάρκεια της οποίας η Ευρώπη αναπτυσσόταν με γρήγορους ρυθμούς.
Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ στη χώρα μας τα έτη 2015-2019, με βάση τα επικαιροποιημένα δεδομένα που ανακοινώθηκαν σήμερα, και ο ρυθμός μεταβολής των οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, διαμορφώθηκαν ως εξής:
Έτος Ελλάδα Ευρωζώνη
- 2015 -0,4% 2,0%
- 2016 -0,5% 1,9%
- 2017 1,3% 2,6%
- 2018 1,6% 1,8%
- 2019 1,9% 1,3%
Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι την περίοδο 2015-2018 η Ελλάδα κατέγραψε σωρευτικά ανάπτυξη ύψους μόλις 2% (ποσοστό πολύ χαμηλότερο από την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 2,8%), όταν οι οικονομίες της Ευρωζώνης αναπτύσσονταν με τετραπλάσιο ρυθμό, φθάνοντας σωρευτικά το 8,3% το εν λόγω διάστημα.
Επιβεβαιώνεται, έτσι, για ακόμα μία φορά ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση, με τις εσφαλμένες πολιτικές επιλογές της, μετέτρεψε την ανάπτυξη που παρέλαβε σε ύφεση και κατέστησε την ελληνική οικονομία ουραγό της Ευρώπης.
Ευτυχώς, η κατάσταση αυτή άρχισε να αλλάζει το 2019».