Η ομάδα αίματος φαίνεται πως παίζει ρόλο στο αν ένα άτομο έχει περισσότερες ή λιγότερες πιθανότητες να μολυνθεί και να νοσήσει από κορωνοϊό, σύμφωνα με δύο νέες σημαντικές μελέτες.
Τι έδειξε η πρώτη μελέτη;
Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές συσχετίζουν ορισμένες ομάδες αίματος με μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης και νόσησης από τον φονικό ιό. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα με ομάδα αίματος Ο φαίνεται ότι κινδυνεύουν λιγότερο να μολυνθούν και να αρρωστήσουν βαριά, μολονότι αποτελούν σημαντικό τμήμα του γενικού πληθυσμού μιας και ανευρίσκεται στο περίπου 45% των ατόμων.
Από την άλλη, όσοι έχουν ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη όπου εξετάστηκε η ομάδα αίματος περισσότερων από 473.000 Δανών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τεστ κορωνοϊού την περίοδο Φεβρουάριος – Ιούλιος 2020. Όπως γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Blood Advances, ο νέος κορωνοϊός είχε μολύνει τους 7.422 από αυτούς. Τα στοιχεία έδειξαν πως μόλις το 38% από τους μολυσμένους Δανούς είχαν ομάδα αίματος Ο και οι υπόλοιποι είχαν ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ.
Επιβεβαιώνει τα παραπάνω και η δεύτερη μελέτη
Ως προς τη δεύτερη μελέτη εντάχθηκαν 95 Καναδοί, οι οποίοι παρουσίασαν πολύ σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Για τον λόγο αυτό, όλοι τους νοσηλεύθηκαν στην εντατική και κάποια στιγμή βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι ασθενείς είχαν ομάδα αίματος Α ή ΑΒ είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Ήταν επίσης πιθανότερο να κινδυνεύσει η ζωή τους εξαιτίας της λοίμωξης Covid-19, σε σύγκριση με όσους είχαν ομάδες αίματος Ο ή Β.
Η μελέτη αυτή δημοσιεύεται στο ίδιο τεύχος της επιθεωρήσεως Blood Advances με την προηγούμενη. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα αυξημένα ποσοστά μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής στους ασθενείς με ομάδες αίματος Α ή ΑΒ υποδηλώνουν υψηλότερα ποσοστά πνευμονικών βλαβών. Και αξίζει να αναφέρουμε πως η μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς διέτρεχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο να χρειασθούν αιμοκάθαρση, λόγω νεφρικής ανεπάρκειας.
Πάντως, ανάλογα ευρήματα είχαν και προγενέστερες μελέτες, με τους ερευνητές να εκτιμούν ότι οι ομάδες αίματος Α και ΑΒ σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο οργανικής δυσλειτουργίας, δίχως όμως να γνωρίζουν τον λόγο. Για αυτό οι έρευνές τους συνεχίζονται. Σκοπός να καταλάβουν με ποιους βιολογικούς μηχανισμούς θα μπορούσαν οι ομάδες αίματος να αυξήσουν ή να μειώσουν την ευπάθεια απέναντι στον κορωνοϊό.