Τα καθημερινά στοιχεία του φθινοπώρου που διανύουμε κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι. Η ραγδαία αύξηση που παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβρη αλλά και η πορεία της πανδημίας μέχρι σήμερα δείχνουν ότι τόσο τα κρούσματα όσο και οι θάνατοι είναι περισσότεροι από ότι την περίοδο του λοκντάουν. Κι αν η εικόνα παρουσιάζει μια σχετική σταθερότητα η ισορροπία είναι εύθραυστη και τα μπορεί να αλλάξουν κάθε στιγμή, ιδίως με τον ερχομό του χειμώνα.
Μεγάλη είναι και η ανησυχία που εκφράζουν οι ειδικοί με αποκορύφωμα το νέο αρνητικών ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, που καταγράφηκε την Παρασκευή (16.10.2020) με 508 μολύνσεις, εκ των οποίων οι 227 στην Αττική, ενώ οι νεκροί ήταν οχτώ το τελευταίο 24ωρο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μόλις πέντε ημέρες καταγράφηκαν 2.100 κρούσματα και 41 θάνατοι. Αναλυτικά:
- Τη Δευτέρα κατεγράφησαν 295 νέες μολύνσεις και 7 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους.
- Την Τρίτη τα κρούσματα αυξήθηκαν στα 408 και είχαμε 6 νεκρούς.
- Την Τετάρτη τα κρούσματα ανέβηκαν κι άλλο, φθάνοντας τα 436, ενώ καταγράφηκαν και επτά θάνατοι.
- Την Πέμπτη οι νέες μολύνσεις εκτοξεύθηκαν στις 453 και άλλοι 13 άνθρωποι κατέληξαν από τον κορονοϊό.
Άλλο ένα στοιχείο που προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς είναι το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, καταγράφεται σχεδόν διπλάσιος αριθμός θανάτων σε σχέση με το χρονικό διάστημα 15 Μαρτίου έως 5 Μαΐου, δηλαδή στην περίοδο του lockdown.
Επίφοβη η σταθερότητα
Σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση της Παρασκευής: “Ήπιες αυξητικές τάσεις έχει ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην Ελλάδα με τον αριθμό να ξεπερνάει τα 400 ανά ημέρα κρούσματα”. Όπως εξήγησε, η τάση σταθεροποίησης της επιδημίας που παρατηρήθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα στην Αττική φαίνεται να είναι ευαίσθητη.
Ο κυλιόμενος ανά εβδομάδα συνολικός αριθμός διαγνώσεων παρουσίασε την μεγαλύτερη αύξηση στο δεύτερο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου περίπου 80%, ενώ την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου παρουσιάζει αυξομειώσεις μεταξύ 1.200 και 1.300 διαγνώσεων ανά εβδομάδα. “Αυτή η φαινομενική σταθεροποίηση είναι ευαίσθητη και μπορεί να αλλάξει από την μία στιγμή στην άλλη”.
Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε επίσης ότι με την πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να γύρει την ζυγαριά προς την επιδημική αύξηση.
Και συνέχισε, λέγοντας ότι “εντός των τελευταίων ημερών είχαμε άνοδο της επιδημίας σε άλλες περιφερειακές ενότητες, όπως τα Ιωάννινα, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη. Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός όσων χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, ενώ αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγει, αγγίζοντας ο κυλιόμενος επταήμερος μέσος όρος θανόντων τους 7 ανά ημέρα”.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και επανάπαυσης, καθώς τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. “Ναι μεν η Ελλάδα δείχνει μια σταθερότητα, η σταθερότητα αυτή όμως είναι εξαιρετικά εύθραυστη”, ανέφερε χαρακτηριστικά.