Ελλάδα

Έτσι θα είναι ο φράκτης στον Έβρο

Φράκτης Έβρου: Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, το έργο συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη για την περιοχή.

Η προέκταση του φράκτη στον Έβρο παρουσιάστηκε σήμερα Σάββατο (17 Οκτωβρίου) στις Φέρες, όπου βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για ένα έργο, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, που συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη καθώς πέραν του βασικού αμυντικού – αποτρεπτικού του χαρακτήρα, θα λειτουργήσει και ως ένα σύγχρονο αντιπλημμυρικό έργο με γνώμονα αφενός την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του Έβρου και αφετέρου τον σεβασμό στην τοπική αγροτική παραγωγή.

«Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να νιώθουν οι Έλληνες ασφαλείς»

Πριν από την αναλυτική παρουσίαση του έργου κατασκευής του νέου φράκτη τον λόγο πήρε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου ο οποίος αναφέρθηκε στη επιτυχή αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα τον περασμένο Μάρτιο και δήλωσε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία προστατεύουν αποτελεσματικά και με αποφασιστικότητα τα σύνορα της Ελλάδας που είναι σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η κατασκευή του νέου φράκτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για να νιώθουν ασφαλείς οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι κρατάνε πολύ υψηλά το φρόνημα της χώρας σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συζητώντας με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστο Μέτσιο, αμέσως μετά την αναλυτική παρουσίαση.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι εργασίες προχωρούν ταχύτατα, με το έργο να ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2021 όπως έχει προγραμματιστεί. Μάλιστα, σε ερώτηση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δ. Πέτροβιτς απάντησε ότι θα έρθει τότε στον Έβρο για να το εγκαινιάσει. Να σημειωθεί πως στην παρουσίαση παρόντες ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος καθώς και βουλευτές του νομού.

Τα χαρακτηριστικά του φράκτη στον Έβρο

Ο νέος φράκτης θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα ύψους 5 μέτρων, και μαζί κατασκευάζονται χωματουργικά έργα συντήρησης, αναβάθμισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του ποταμού. Παράλληλα, θα ενισχυθεί ο υφιστάμενος φράκτης με την προσθήκη προς την πλευρά της Ελλάδας συνεχούς ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος, επίσης από χάλυβα, συνολικού ύψους 4,3 μέτρων.

Συνδυαστικά, θα κατασκευαστούν οκτώ νέα Υπερυψωμένα Αντιβαλλιστικά Παρατηρητήρια κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων, για χρήση από τον Ελληνικό Στρατό και θα πραγματοποιηθούν εργασίες βελτίωσης σε 57 υφιστάμενες υποδομές (φυλάκια/παρατηρητήρια), οι οποίες περιλαμβάνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες επισκευών και αναβαθμίσεων.