«Ο Αυστραλός ιδιοκτήτης της Ξάνθης θέλει να γίνει η ομάδα «φυτώριο» των Socceroos». Ο τίτλος δημοσιεύματος της καθημερινής εφημερίδας του Σίδνει, Sydney Morning Herald, αναφορόμενη στους στόχους του Ελληνοαυστραλού νέου ιδιοκτήτη της ακριτικής ομάδας, Μπιλ Πάπας. «Ο επιχειρηματίας του Σίδνεϊ με την εξαγορά της Ξάνθης θέλει ο ελληνικός σύλλογος υπό την ηγεσία του Τόνι Πόποβιτς να γίνει γραμμή παραγωγής για παίκτες της Αυστραλίας που φιλοδοξούν να φτάσουν ψηλά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Θέλει να πλημμυρίσει τις τάξεις του συλλόγου με προπονητές και παίκτες της A-League.
Η υπόθεση είναι απλή: Ο Πάπας πιστεύει ότι οι Αυστραλοί υποτιμούνται από ξένους συλλόγους και συχνά κρίνονται από το διαβατήριό τους παρά από την πραγματική τους ικανότητα», σημειώνει η εφημερίδα. «Νομίζω ότι είμαστε πολύ υποτιμημένοι σχετικά με τους προπονητές μας … υποτιμούμε τους εαυτούς μας, υποτιμούμε τους δικούς μας παίκτες», δήλωσε ο Παπάς, του οποίου οι δύο εταιρείες – η διαχειριζόμενη εταιρεία παροχής υπηρεσιών Forum Group και η περιβαλλοντική συμβουλευτική Iugis, έχουν χορηγίες και δεσμούς με Λίβερπουλ και Σάλκε.
«Έχουμε μια μεγάλη ομάδα ταλέντων εδώ στην Αυστραλία που είναι χαμένη και δεν ξέρει πού να πάει. Θέλουμε να το αποδείξουμε πολύ γρήγορα μέσω της απόκτησης μερικών παικτών από την A-League και της προόδου μερικών νέων στο εξωτερικό, και σίγουρα τώρα έχουμε τα μέσα και το όχημα στην Ξάνθη για να το καταδείξουμε αυτό», πρόσθεσε. «Ο Πάπας βλέπει την Ξάνθη ως έναν πεσμένο γίγαντα, ώριμο για να σηκωθεί. Σκοπεύει να δημιουργήσει έναν επίσημο σύνδεσμο μεταξύ της Ξάνθης και της Sydney Olympic», συμπληρώνει η εφημερίδα.
Πριν από λίγες ημέρες ο νέος ιδιοκτήτης έδωσε συνέντευξη και αναφέρθηκε στους λόγους που τον έκαναν να επενδύσει στην Ξάνθη. Χαρακτηριστικά είχε δηλώσει: “Είμαι παθιασμένος με το ποδόσφαιρο. Έχω επενδύσει στο ποδόσφαιρο της Αυστραλίας, ενώ προχώρησα σε συνεργασίες αναλαμβάνοντας χορηγίες σε μεγάλους συλλόγους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου (σ.σ.: Λίβερπουλ και Σάλκε μεταξύ άλλων). Όλα αυτά οδήγησαν σε έναν συνδυασμό παράλληλης στρατηγικής σε ότι αφορά τα επιχειρηματικά μου συμφέροντα και τις επενδύσεις.
Τα τελευταία χρόνια αρκετοί άνθρωποι μου έφεραν κάποιες προτάσεις που αφορούσαν ελληνικές ομάδες προκειμένου να αναλάβω την ιδιοκτησία τους όμως καμία από αυτές δεν πληρούσε τα κριτήρια που είχα θέσει. Καμία δεν με ενθουσίαζε. Το πάθος μου για το ελληνικό ποδόσφαιρο ξεκίνησε από τότε που ήμουν πολύ νέος, αφού ταξίδευα στην Ελλάδα σε όλη τη ζωή μου. Σε ότι έχει να κάνει την Ξάνθη, ήταν μια ευκαιρία για μένα γιατί ταίριαζε με τα κριτήρια που είχα θέσει. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σειρά επιχειρηματικών μου συμφερόντων που αφορούν την Ελλάδα.
Έχω δημιουργήσει ένα υπέροχο δίκτυο με κάποιες θαυμάσιες φιλίες που συνδέονται και με το ποδόσφαιρο. Είναι ιδανικό για μένα το γεγονός πως η Ξάνθη βρίσκεται μακριά από τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας και σε μεγάλη επίσης απόσταση από τους κορυφαίους ελληνικούς συλλόγους που κυριαρχούν από κάθε άποψη. Οπότε, πρώτον: πρόκειται για μια μεγάλη τοπική ομάδα δίχως μεγάλο ανταγωνισμό στην περιοχή και δίχως να απαιτεί μεγάλη επένδυση. Είναι η ιδανική επιλογή για εμάς επειδή μπορεί να φέρει ο σύλλογος κοντά του, τους νέους και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές της περιοχής.
Για μένα η εξέλιξη σε αυτό το επίπεδο είναι πολύ σημαντική και είμαι παθιασμένος με τα τμήματα υποδομής των ομάδων προκειμένου να δίνουμε ευκαιρίες σε νεαρούς ποδοσφαιριστές για να προχωρήσουν. Δεύτερον: λατρεύω να χτίζω τις επιχειρήσεις μου, να δημιουργώ προγράμματα που μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία.
Πρόκειται για μια ομάδα με μεγάλη ιστορία, εξαιρετική δημογραφική θέση. Είμαι ικανοποιημένος από τα θεμέλια που έχει η Ξάνθη, την ακίνητη περιουσία και τους πόρους του συλλόγου που υπάρχουν ήδη, το προπονητικό κέντρο και το ξενοδοχείο (Le Chalet) του συλλόγου Σπουδαία κριτήρια σε ένα όμορφο μέρος της Ελλάδας με υπέροχη ιστορία. Αυτοί οι λόγοι μας οδήγησαν στο να αναλάβουμε το συγκεκριμένο πρότζεκτ και το αντιμετωπίζουμε σαν ένα ταξίδι όπου έχουμε θέσει πολλούς στόχους μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό του».