Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, με το κείμενο συμπερασμάτων να περιέχει την αποδοκιμασία της Τουρκίας για τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Βασικό θέμα της σημερινής δεύτερης ημέρας ήταν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπου βέβαια πρωταγωνιστικό ρόλο είχε και το ζήτημα της Τουρκίας.
Τι αναφέρει το κείμενο
«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατα τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».
Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τις δηλώσεις του με αναφορά στην πανδημία του κορωνοϊού. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι συμφωνήθηκε να υπάρχει επαφή των ηγετών μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων και στο πώς μπήκε η αναφορά για την αποδοκιμασία των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ζητήσαμε την ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων και εγώ και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών και υπάρχει ρητή αναφορά να σεβαστεί η Τουρκία ψηφίσματα του ΟΗΕ και κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην Τουρκία. Έπρεπε να διανύσουμε αρκετό δρόμο για να εξηγήσουμε στους ομολόγους μας, είπε ο πρωθυπουργός.
Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα λένε ξεκάθαρα ότι θα υπάρχει χρονική περίοδος που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας και τον Δεκέμβριο στην Σύνοδο Κορυφής θα ληφθούν αποφάσεις, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός έθεσε ακόμα ένα ζήτημα. Υπενθύμισε ότι «σε προηγούμενες αποφάσεις Συνόδων για την τουρκική επιθετικότητα στην Τουρκία υπήρχε αναφορά για εμπάργκο πώλησης όπλων στην Άγκυρα. Θα ήταν ένδειξη αλληλεγγύης είτε ως ΕΕ είτε μεμονωμένα από κάθε κράτος να ακολουθήσουν έναν τέτοιο δρόμο».
Τέλος, εξέφρασε την ευχή ότι τα πράγματα στο μέτωπο του κορωνοϊού θα πάνε καλύτερα και οι ηγέτες της ΕΕ θα μπορούν να βρεθούν και πάλι στις Βρυξέλλες.