Οικονομία

Έρχεται αύξηση σοκ στον ΕΝΦΙΑ

Αλλάζουν όλα στις αντικειμενικές αξίες και τον ΕΝΦΙΑ το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς αναπροσαρμόζονται οι τιμές ζώνης σε περιοχές που γνώρισαν σημαντική εμπορική αναβάθμιση τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί η διαδικασία πληρωμής για τον φετινό ΕΝΦΙΑ να τρέχει, στο υπουργείο οικονομικών όμως έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την επόμενη χρονιά, με τους ιθύνοντες να εξετάζουν αυξήσεις στις αξίες, οι οποίες εφόσον τελικά ισχύσουν θα φέρουν τα «πάνω – κάτω» στην αγορά, αφού κάτι τέτοιο σημαίνει αύξηση τόσο στις αντικειμενικές αξίες, όσο και στον ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα, σε πολλές περιοχές της Αθήνας οι εκτιμητές που συμμετείχαν στο σχετικό έργο έχουν εισηγηθεί αυξήσεις που προσεγγίζουν ή ακόμα και ξεπερνούν το 100%.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της «Καθημερινής», οι περιοχές της Αθήνας που γνώρισαν σημαντική εμπορική αναβάθμιση τα τελευταία χρόνια, είτε μέσω καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος είτε μέσω της άνθησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που τόνωσε και το επενδυτικό ενδιαφέρον, είχαν μείνει με τιμές ζώνης του 2007. Έτσι, προτείνεται αναπροσαρμογή ώστε να εξισωθούν με τις σημερινές αξίες που διαμορφώνονται στην αγορά.

Κατά μέσον όρο, στις περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας που επωφελήθηκαν σημαντικά από την αύξηση της ζήτησης κατά την διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, προτείνονται αυξήσεις των τιμών ζώνης κατά 50-60%.

Στα Βόρεια προάστια, οι προτεινόμενες αυξήσεις είναι μικρότερες και κινούνται κατά μέσον όρο γύρω στο 20-30%, ωστόσο υπάρχουν περιοχές όπως η Πεντέλη και η Λυκόβρυση που υπάρχουν εισηγήσεις για αυξήσεις του 60% και 85% αντίστοιχα. Σημαντικές αυξήσεις περιλαμβάνουν και οι εισηγήσεις των ειδικών και στα νότια προάστια, τα οποία έχουν ευνοηθεί καθώς, τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στα ακίνητα από επενδυτές του εξωτερικού. Για τις συγκεκριμένες ζώνες μιλάμε για αυξήσεις ακόμη και 100%. Από τη λίστα όμως, δεν λείπουν ούτε οι δυτικές συνοικίες της πόλης. Για παράδειγμα το Αιγάλεω, για το οποίο προτείνεται αύξηση 73% για την τιμή ζώνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την ώρα δεν έχει ληφθεί υπόψη η πανδημία, καθώς οι εισηγήσεις αυτές υποβλήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, δηλαδή λίγο πριν την επιβολή του lockdown. Συνεπώς οι εκτιμητές δεν έχουν ενσωματώσει κάποια τυχόν αρνητική επίδραση στις τιμές από την μετάβαση της οικονομίας από την ανάπτυξη και το έντοσο αγοραστικό ενδιαφέρον στην ύφεση και την απουσία ζήτησης ακινήτων.

Ακολουθεί παρακάτω ο πίνακας με παραδείγματα των προτεινόμενων τιμών ζώνης, έτσι όπως δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή»: