Κόσμος

Remdesivir κορωνοϊός: Το φάρμακο δεν περιορίζει τη θνησιμότητα της νόσου

Remdesivir κορωνοϊός: Καμία επίδραση δεν έχει στις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών με COVID-19 το Remdesivir, σύμφωνα με νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Το Remdesivir δεν φαίνεται να επηρεάζει ουσιαστικά την επιβίωση των ασθενών με κορωνοϊό» τονίζουν οι Financial Times παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα από τη δοκιμή Solidarity του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η μελέτη, η οποία αξιολόγησε τα αποτελέσματα τεσσάρων πιθανών θεραπειών φαρμάκων, όπως το Remdesivir, η υδροξυχλωροκίνη, το φάρμακο συνδυασμού αντι-HIV της λοπιναβίρης / ριτοναβίρης και της ιντερφερόνης, σε 11.266 νοσοκομειακούς ασθενείς, διαπίστωσε ότι καμία από τις θεραπείες «δεν επηρέασε ουσιαστικά τη θνησιμότητα» ή μείωσε την ανάγκη αερισμού των ασθενών.

Τα ευρήματα αποτελούν θλιβερά νέα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το Remdesivir είναι μία από τις δύο θεραπείες που έχουν λάβει άδεια έκτακτης ανάγκης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Σύμφωνα με έρευνα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το φάρμακο βελτίωσε τις πιθανότητες επιβίωσης και μείωσε τους χρόνους ανάκαμψης.

Νέο «καμπανάκι» για την εκτόξευση των κρουσμάτων:

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διατύπωσε την ανησυχία της ότι την εκτόξευση που καταγράφεται πρόσφατα παγκοσμίως στα κρούσματα κορωνοϊού, θα ακολουθήσει ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός θανάτων. Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή, οι θάνατοι παγκοσμίως ανέρχονται σε 5.000 την ημέρα.

Τα κρούσματα εκτοξεύονται, με σχεδόν 20.000 μολύνσεις να εντοπίζονται στη Βρετανία και την Ιταλία, ενώ η Ελβετία και η Ρωσία βρίσκονται μεταξύ των κρατών που καταγράφουν ρεκόρ νέων κρουσμάτων. Περισσότεροι από 38.000.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό παγκοσμίως και 1.100.000 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με τον απολογισμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

«Οι αυξήσεις στη θνησιμότητα καθυστερούν πάντα σε σύγκριση με την άνοδο των κρουσμάτων κατά περίπου δύο εβδομάδες», δήλωσε η Σουμία Σουαμινάταν κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης του ΠΟΥ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Χάνουμε αυτή τη στιγμή περίπου 5.000 ανθρώπους την ημέρα. Επομένως δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε ότι τα ποσοστά θανάτων μειώνονται».

Tέλος, αξίζει να σημειωθεί πως περισσότερες από 180 χώρες δεσμεύθηκαν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια του ΠΟΥ να χρηματοδοτήσει εμβόλια κατά της νόσου ώστε να διανεμηθούν δίκαια σε πλούσιες και σε φτωχές χώρες. Οι χώρες αυτές ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την παγκόσμια πρόσβαση σε εμβόλια εναντίον του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η Σούμια Σουαμινάθαν. Τα στοιχεία αυτά, που ανέφερε καταγράφουν αύξηση από τις 170 χώρες, ανάμεσά τους και η Κίνα.