Ελλάδα

Αυτές είναι οι περιοχές της Ελλάδας με ελάχιστα κρούσματα κορωνοϊού

Ελλάδα κορωνοϊός: Μέχρι στιγμής, η Κοζάνη αποτελεί τη μοναδική μέχρι στιγμής Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας.

Το πρώτο τοπικό lockdown λόγω της ραγδαίας αύξησης του κορωνοϊού είναι γεγονός και από σήμερα Παρασκευή 16 Οκτωβρίου ξεκινά η εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid -19 που τέθηκαν από την Πολιτική Προστασία.

Η Περιφέρεια έφτασε στο «κόκκινο», το τέταρτο επίπεδο αυξημένου κινδύνου δηλαδή, μα παρότι η Κοζάνη αποτελεί τη μοναδική μέχρι στιγμής περιοχή που βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας, υπάρχουν ακόμα κάποιες περιοχές που προκαλούν ανησυχία για το επερχόμενο κύμα του ιού. Για αυτό ανανεώθηκε ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη νόσο Covid-19 μετά την ένταξη της Περιφερειακής Ενότητας της Κοζάνης στο επίπεδο συναγερμού 4.

Θυμίζουμε πως ο Χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας (Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 – Επιτήρησης, Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου) και εντάσσει τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.

Από τη νέα επικαιροποίηση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για τον χάρτη με το επιδημιολογικό φορτίο ανά περιφέρεια της Ελλάδας, βλέπουμε αρκετές αστικές περιοχές να είναι στο πορτοκαλί, δηλαδή στο τρίτο επίπεδο αυξημένου κινδύνου. Στις περιοχές αυτές ξεχωρίζουν η Αττική και η Αχαΐα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, ενώ στο ίδιο επίπεδο βρίσκονται οι Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα-Κύθνος,  Κοζάνη, Λέσβος, Μύκονος, Νήσων Αττικής, Πέλλα, Σάμος και Τρίκαλα

Υπάρχουν όμως, ακόμα κάποιες περιοχές που αντιστέκονται στη δεύτερη επέλαση του κορωνοϊού, κατά βάση της βορειοανατολικής Ελλάδας αλλά και κάποια διάσπαρτα νησιά. Στις πράσινες περιοχές λοιπόν, στο επίπεδο 1 δηλαδή του επιδημιολογικού κινδύνου, παραμένουν για αυτή την εβδομάδα οι παρακάτω περιοχές: Άνδρος, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ηλεία, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα, Κάλυμνος, Κάρπαθος-Κάσος, Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Ρέθυμνο, Σέρρες, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά.

Πάντως, από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας, οι 27 ανήκουν στο επίπεδο 1, (σε ετοιμότητα), οι 25 βρίσκονται στο επίπεδο 2, (σε κατάσταση επιτήρησης), 21 στο επίπεδο 3, (σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης), και μία στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου).