Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινάει σήμερα, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, στις 15:00 (ώρα Βρυξελλών) με την Ελλάδα να βάζει στο τραπέζι το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο,. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό η Γερμανία να διαφωνήσει στο ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις από την Ένωση προς την Άγκυρα.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει πού βρισκόμαστε» αναφορικά με την κατάσταση με την Τουρκία, τόνισε ευρωπαϊκή πηγή μιλώντας σε δημοσιογράφους υπογραμμίζοντας την «αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο». Παράλληλα, η ίδια πηγή, σημείωσε ότι «ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρακολουθεί στενά την κατάσταση». Αναφερόμενη στις αποφάσεις της περασμένης Συνόδου Κορυφής, η ευρωπαϊκή πηγή επισήμανε «ότι έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Δεκέμβριο, όπως επίσης έχει συμφωνηθεί μεθοδολογία» για την αντιμετώπιση της κατάστασης .
Μετά το προηγούμενο Συμβούλιο, τόσο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν όσο και ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχαν σημειώσει ότι η ΕΕ έχει στη διάθεσή της «εργαλειοθήκη», την οποία θα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες.
«Οι κινήσεις της Τουρκίας αντίκεινται στο πνεύμα όσων συμφωνήσαμε, δηλαδή σε κλίμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης να προσπαθήσουμε με διπλωματικά μέσα να αποκλιμακώσουμε την ένταση της διαμάχης» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι «στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δώσαμε στην Τουρκία μια ξεκάθαρη επιλογή. Είτε την ανανέωση των σχέσεών της με την Ευρώπη είτε να αντιμετωπίσει συνέπειες εάν συνεχιστεί αυτή η επιθετική συμπεριφορά. Δυστυχώς, φαίνεται πως -προς το παρόν- η Τουρκία έχει επιλέξει τον δεύτερο δρόμο».
Στέλιος Πέτσας: Έπεσε πολύ στενός ο κορσές του προσφάτου Ευρωπαϊκού Συμβούλιου στην Άγκυρα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ χθες, Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, σοβαρότατη κλιμάκωση το γεγονός ότι το «Oruç Reis» πηγαίνει τόσο κοντά στο Καστελόριζο και εκτίμησε πως «έπεσε πολύ στενός ο κορσές του προσφάτου Ευρωπαϊκού Συμβούλιου στην Άγκυρα και προσπαθεί να τον βγάλει». Ερωτώμενος για την δήλωση που έκανε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, περί έναρξης σεισμικών ερευνών του «Oruç Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
«Δεν θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση Τούρκου αξιωματούχου. Ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Η σταθερή μας θέση είναι η καταδίκη των παρανόμων ενεργειών και η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» συμπλήρωσε.
Απίθανο να συμφωνήσει το Βερολίνο στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων προς την Άγκυρα:
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να φύγει από το Βέλγιο έχοντας συμφωνήσει και με τους «27» στην επιβολή κυρώσεων από την Ένωση προς την Άγκυρα. Ωστόσο, όπως φαίνεται, πολύ δύσκολα θα επιτύχει κάτι τέτοιο, αφού η Γερμανία ήταν εξ αρχής αρνητική σε αυτό το ενδεχόμενο. Μάλιστα, το Βερολίνο δεν αναμένει η Ένωση να αλλάξει τη στάση της σε σχέση με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, μόλις δύο εβδομάδες μετά την τελευταία απόφαση της Συνόδου να μην επιβάλλει τιμωρητικά μέτρα μέχρι νεωτέρας. Άλλωστε, η κυβέρνηση της Άνγκελας Μέρκελ κάλεσε και πάλι την Άγκυρα να απέχει από μονομερείς προκλήσεις και επανέλαβε ότι είναι στο χέρι της Άγκυρας «να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει ατμόσφαιρα στην οποία οι διερευνητικές συνομιλίες να υπόσχονται επιτυχία».
Εκτός από τις κινήσεις της Άγκυρας, στις Βρυξέλλες θα ζητηθούν η έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και το Brexit.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, χθες απέστειλε πρόκληση προς τους 27 ηγέτες των κρατών – μελών της Ένωσης για την προσεχή Σύνοδο Κορυφής (15-16/10). Σε αυτή ο κ. Μισέλ αναφέρει: «Θα συναντηθούμε σε ένα δύσκολο πλαίσιο. Βλέπουμε ότι οι μολύνσεις από την COVID-19 αυξάνονται και έχουμε ορισμένα ζητήματα που πιέζουν στην ατζέντα μας, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών μας με το Ηνωμένο Βασίλειο».