Παρά τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση του κορωνοϊού τα κρούσματα δεν έχουν μειωθεί. Μπορεί ο αριθμός τους να είναι σταθερός με μικρές αποκλείσεις, αλλά παραμένει αρκετά μεγάλος. Οι ειδικοί έχουν ξεκαθαρίσει πολλές φορές ότι η χώρα μας δεν μπορεί να πάει με αυτό τον αριθμό των κρουσμάτων στην καρδιά του χειμώνα. Όταν θα πιάσουν τα κρύα ο κόσμος θα αρχίσει να συνωστίζεται σε κλειστούς χώρους με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολη η διασπορά του ιού.
Τους τελευταίους μήνες η Αττική έχει τα περισσότερα κρούσματα κάτι που έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε από τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία η Αττική βρίσκεται στο Πορτοκαλί. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν το κόκκινο που θα φέρει νέα σκληρότερα μέτρα. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα τοπικό Lockdown σε περίπτωση που τα πράγματα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα. Ο νομός Αττικής είναι αρκετά μεγάλος και υπάρχουν συγκεκριμένες γειτονιές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία υπάρχουν τέσσερις γειτονίες της Αθήνας που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού. Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, ιδιαίτερα βαρύ επιδημιολογικό φορτίο εντοπίζεται και σε περιοχές του Πειραιά, εκτός από το κέντρο της Αθήνας, που είναι εδώ και αρκετό καιρό “στο κόκκινο”, με έκρηξη κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές είναι οι εξής:
- Κερατσίνι
- Δραπετσώνα
- Νίκαια
- Πειραιάς
Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από την Αττική, οι Αρχές είναι σε επιφυλακή για τα Ιωάννινα, την Κοζάνη και την Πέλλα. Μάλιστα, για τις δύο πρώτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απεύθυνε έκκληση στους πολίτες τους να τηρούν τα μέτρα και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί η κατάσταση είναι κρίσιμη. Θυμίζουμε ότι στην χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν 408 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 58 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 23060, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.
3367 (14.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9364 (40.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 89 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 25 (28.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 242 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.