Ο κορωνοϊός συνεχίζει να «θερίζει» τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της χώρας (CDC) ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν από τις 16:00 τοπική ώρα Σαββάτου έως τις 16:00 της Κυριακής, 46.069 κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε όλες τις πολιτείες, με τον συνολικό αριθμό αυτών να ανέρχεται πλέον σε 7.740.934.
Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 494 φτάνοντας τους 214.108. Ο απολογισμός των CDC δεν συμβαδίζει απαραίτητα με τα κρούσματα που αναφέρονται από μεμονωμένες αμερικανικές Πολιτείες.
Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό τη Δευτέρα ότι η αμερικανική κυβέρνηση επένδυσε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια στην ανάπτυξη και τη διανομή σε μεγάλη κλίμακα μιας θεραπείας κατά της ασθένειας Covid-19 του βρετανικού εργαστηρίου AstraZeneca, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένη φάση κλινικών δοκιμών, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γιγαντιαία φαρμακευτική εταιρεία. Με μια επένδυση 486 εκατομμυρίων δολαρίων, η αμερικανική κυβέρνηση θα συμβάλει στην ανάπτυξη και τη διανομή 100.000 δόσεων μέχρι το τέλος του 2020 και μπορεί να αποκτήσει άλλο ένα εκατομμύριο το 2021, διευκρίνισε.
«Οι δοκιμές της φάσης 3 του συνδυασμού αντισωμάτων AZD7442 προχωρούν γρήγορα», προσθέτει η εταιρεία. Σε δύο δοκιμές, που θα πραγματοποιηθούν «στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού», θα «συμμετάσχουν 6.000 ενήλικοι για την πρόληψη της Covid-19 και επιπλέον δοκιμές σε περίπου 4.000 ενήλικους θα αφορούν τη θεραπεία μολύνσεων» από τον νέο κορωνοϊό, εξηγεί.
Ο ΠΟΥ τοποθετήθηκε για την ανοσία της αγέλης
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνει ότι είναι αδιανόητο να αφήσουν οι χώρες τον κορωνοϊό να κυκλοφορεί ελεύθερα στην κοινωνία έτσι ώστε ο πληθυσμός να πετύχει, όπως ορισμένοι υποστηρίζουν, τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης». «Ποτέ στην ιστορία της δημόσιας υγείας, η συλλογική ανοσία δεν χρησιμοποιήθηκε ως στρατηγική στην αντιμετώπιση μιας επιδημίας και πόσο μάλιστα στην περίπτωση μιας πανδημίας. Είναι επιστημονικά και ηθικά προβληματικό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Το να αφήσεις να κυκλοφορεί ελεύθερα ένας επικίνδυνος ιός, για τον οποίο δεν κατανοούμε τα πάντα, είναι απλά αντίθετο στην ηθική. Δεν αποτελεί επιλογή», υπογράμμισε.
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, από τη στιγμή που το γραφείο του ΠΟΥ στην Κίνα γνωστοποίησε την εμφάνιση της ασθένειας στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019. «Οι περισσότεροι άνθρωποι στις περισσότερες χώρες είναι επιρρεπείς στο να προσβληθούν από τον ιό. Οι έρευνες για τον οροεπιπολασμό καταδεικνύουν πως στην πλειονότητα των χωρών, λιγότερο του 10% του πληθυσμού έχει προσβληθεί», είπε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει αρκετά σχετικά με την ανοσία των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από την ασθένεια Covid-19, τονίζοντας πως ορισμένοι άνθρωποι προσβλήθηκαν εκ νέου. «Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που προσβλήθηκαν από τον ιό αναπτύσσουν μια ανοσοαπόκριση τις πρώτες εβδομάδες, όμως δεν γνωρίζουμε εάν αυτή η απόκριση είναι ισχυρή ή διαρκής, ούτε εάν διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο», σημείωσε.
Επισήμανε, επιπλέον, ότι η ιδέα της συλλογικής ανοσίας χρησιμοποιείται στις εκστρατείες εμβολιασμού και υπενθύμισε ότι για την ευλογιά χρειάζεται το 95% του πληθυσμού να εμβολιαστεί ώστε το 5% να μείνει προστατευμένο. Για την πολιομυελίτιδα αυτό το ποσοστό ανέρχεται σε 80%.