Ο μπακαλιάρος είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά της Ελληνικής Οικογένειας. Μάλιστα κάποιοι το χαρακτηρίζουν “εθνικό φαγητό” καθώς το τρώμε στην 25η Μαρτίου. Φυσικά με την απαραίτητη συνοδεία της σκορδαλιά. Ωστόσο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές νοικοκυρές είναι το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου. Το συγκεκριμένο ψάρι είναι ιδιαίτερα αλμυρό και δεν ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία μπορεί να χαλάσει όλο το γεύμα. Σίγουρα κανένας δεν θέλει να φάει ένα φαγητό που είναι…λύσσα από το αλάτι.
Οι περισσότερες νοικοκυρές μπορεί να προτιμούν τον κατεψυγμένο μπακαλιάρο που είναι έτοιμος να μπει στο φούρνο ή στο τηγάνι. Ωστόσο σε περίπτωση που το ψάρι είναι φρέσκο θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία του ξαλμυρίσματος. Αν ο μπακαλιάρος σας δεν είναι ξαλμυρισμένος, τον βάζετε σε μια λεκάνη με κρύο νερό, με το δέρμα προς τα κάτω, για 24 – 48 ώρες, αλλάζοντας το νερό όσο συχνότερα μπορείτε, ιδανικά κάθε 2 – 3 ώρες.
Όταν ξαλμυριστεί, τον ξεπλένετε καλά με κρύο νερό για να φύγουν τυχόν υπολείμματα αλατιού και τον κόβετε σε μικρά κομμάτια-μπουκιές. Αφαιρείτε το δέρμα και όσα περισσότερα κόκαλα μπορείτε. Κατά τη “μάδηση” με τα χέρια σας, θα αφαιρέσετε και τα υπόλοιπα κόκαλα. Όσο πιο μεγάλο είναι το κομμάτι τόσο περισσότερες μέρες χρειάζεται. Το θέμα είναι να τον κόψετε σε τόσο μικρά κομμάτια ώστε να επιταχύνεται την διαδικασία και να αλλάζεται πάρα πολύ συχνά το νερό. Σχεδόν ανά μία ώρα. Έτσι από μισή έως μία μέρα μπορείτε να πετύχετε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα.
Λίγα λόγια για τον μπακαλιάρο
Ο μπακαλιάρος κατά την ενηλικίωσή του έχει μήκος από 20 μέχρι 70 εκατοστά, αλλά μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 140 εκατοστά και βάρος μέχρι τα 15 κιλά. Το σώμα του είναι σχετικά λεπτό και επίμηκες, με μεγάλο κεφάλι. Τα θωρακικά πτερύγια έχουν 10 με 15 ακτίνες. Έχει δύο ραχιαία πτερύγια, με το οπίσθιο να αποτελείται από 43 μέχρι 51 ακτίνες και να γίνεται κοίλο όσο το ψάρι αναπτύσσεται. Τα λέπια του είναι μικρά.
Έχει χρώμα γκρι σαν το ατσάλι προς καφέ στη ράχη, φωτεινότερο στο πλάι και λευκή κοιλιά. Λόγω του χρώματος της ράχης, οι Αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν τους μπακαλιάρους όνους, δηλαδή γαϊδάρους.