Αν κάποιος ισχυριστεί ότι δεν περίμενε την νέα έξοδο του Oruc Reis ή δεν έχει καταλάβει τίποτα απ’ όσα γίνονται ή λέει ψέματα για να καλύψει τη μέχρι τώρα βασική πολιτική γραμμή, ότι πάμε σε διερευνητικές αν η Τουρκία αποσύρει το ερευνητικό και αποκλιμακώσει γενικότερα.
Από πουθενά δεν προέκυψε το τελευταίο διάστημα ότι η Τουρκία θα αποκλιμάκωνε. Κάθε άλλο. Είχε προαναγγείλει με κάθε λεπτομέρεια αυτά που κάνει και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Και για τον νέο γύρο ερευνών του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είχε ενημερώσει με δηλώσεις του Ερντογάν και του Τσαβούσογλου και για το άνοιγμα (προσάρτηση) της παραλίας της Αμμοχώστου.
Για κάποιο περίεργο λόγο ορισμένοι επιμένουν να μην πιστεύουν αυτά που λένε οι Τούρκοι και μονίμως προσπαθούν να τα ερμηνεύσουν με διαφορετικό τρόπο ή να τα αποδώσουν σε μπλόφα ή σε λόγους εσωτερικής κατανάλωσης ή σε οτιδήποτε άλλο. Πάντως δεν παίρνουν στα σοβαρά αυτά που λένε οι Τούρκοι, ενώ οι Τούρκοι είναι απολύτως σοβαροί με αυτά που λένε. Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζονται μονίμως έκπληκτοι ή περίπου έκπληκτοι και να αναζητούνται εκ των υστέρων τρόπους αναίρεσης των εκάστοτε νέων τετελεσμένων που δημιουργεί η Άγκυρα.
Είναι αντιληπτή βέβαια η προσπάθεια να μην χρεωθεί η Ελλάδα, στο πλαίσιο του blame game, το ναυάγιο των πρωτοβουλιών για διάλογο. Υπ’ αυτή την έννοια συχνά αναγκάζεται να προσποιείται ότι «δεν καταλαβαίνει», να διολισθαίνει από «κόκκινες γραμμές» και να αναζητεί νέο σημείο στήριξης στην υπεράσπιση των εθνικών θέσεων και δικαίων. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον. Κάποια στιγμή η τελευταία γραμμή, η παραβίαση της οποίας θα σημάνει το τέλος της ανοχής και την εκδήλωση αντίδρασης με ό,τι και αν αυτή συνεπάγεται, πρέπει να είναι όντως η τελευταία γραμμή. Κόκκινη και ανεξίτηλη.
Υπάρχει ένα δυσδιάκριτο όριο μεταξύ των διπλωματικών ελιγμών για να εκτεθεί η Τουρκία και όχι εμείς και της αίσθησης ότι η Αθήνα αποδέχεται τη συζήτηση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα και όταν παραβιάζεται η κυριαρχία της και κυριαρχικά της δικαιώματα, ζητώντας μόνο προσχηματικές κινήσεις από την άλλη πλευρά.
Αυτό δίνει το λάθος μήνυμα όχι μόνο στην Τουρκία, η οποία αποθρασύνεται, αλλά και στους επίδοξους μεσολαβητές οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν πάντα θα έχουν περιθώριο να πιέζουν στην από ‘δω πλευρά…
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας ο οποίος μετά την έξοδο του Oruc Reis ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Άγκυρα κρατώντας μόνο το σκέλος Λευκωσία – Αθήνα. Στην ουσία δεν πήγε στην Τουρκία για να προστατέψει τη χώρα του και τον εαυτό του καθώς ο Ερντογάν εξέθεσε άγρια τους Γερμανούς οι οποίοι προκειμένου να μην επιμείνουν Ελλάδα και Κύπρος σε ευρωπαϊκές κυρώσεις έδιναν διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία θα αποκλιμακώσει σταθερά.
Ο Μάας, λοιπόν, παρά τον διπλωματικό εξευτελισμό που υπέστη το Βερολίνο από τον Ερντογάν, δεν κάνει ούτε μία αναφορά στις κυρώσεις οι οποίες προβλέπονται από την απόφαση της πρόσφατης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής σε περίπτωση που η Τουρκία υποτροπιάσει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά βάζει στο ίδιο κάδρο την Ελλάδα και την Τουρκία καλώντας «όλες τις πλευρές» να επιδείξουν εποικοδομητική διάθεση! Ακόμα χειρότερα, καλεί εμμέσως πλην σαφώς Ελλάδα και Κύπρο να συμβιβαστούν με την επιθετική πολιτική της Τουρκίας αφού «θα είναι για πάντα γείτονες»…
Απολαύστε τοποθέτηση: «Η γεωγραφία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα αλλάξει και η Τουρκία θα παραμείνει γείτονας της Ελλάδας και της Κύπρου. Γι’ αυτό και όλες οι πλευρές πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για μια συνετή σχέση γειτονίας. Αυτό προϋποθέτει ειλικρινή προσπάθεια από όλες τις πλευρές. Οι διερευνητικές συνομιλίες μπορούν να οδηγήσουν στον στόχο μόνον αν επικρατεί εποικοδομητική ατμόσφαιρα»!
Σε ό, τι αφορά στην παραβίαση από την Τουρκία των όρων που τέθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρκέστηκε να απευθύνει «έκκληση στην Τουρκία να μην κλείσει και πάλι με μονομερή μέτρα το παράθυρο διαλόγου με την Ελλάδα, το οποίο μόλις άνοιξε»…
Ούτε λόγος για κυρώσεις. Κατόπιν τούτου η Άγκυρα προφανώς δεν έχει κανένα λόγο για να αποκλιμακώσει, αντιθέτως, αφού βλέπει ότι ακόμα και όταν εξευτελίζει την ΕΕ στο σύνολό της δεν υπάρχει βούληση για επιβολή μέτρων.
Αθήνα και Λευκωσία το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνουν άμεσα – και δεν το έκαναν – ήταν να ακυρώσουν την επίσκεψη Μάας σε Αθήνα και Λευκωσία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να πραγματοποιηθεί από τη στιγμή που αποδείχθηκε ότι η Γερμανία ως μεσολαβητής είναι αναξιόπιστη αφού δεν μπορεί να εγγυηθεί αυτά που υπόσχεται. Και ότι η συζήτηση θα γίνει στη μεθαυριανή Σύνοδο Κορυφής με την αυτονόητη ενεργοποίηση της απόφασης για επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία. Ειδάλλως καμία απόφαση για οποιοδήποτε άλλο θέμα δεν πρόκειται να ληφθεί, διότι όλες θα μπλοκαριστούν.