Με την ευκαιρία του εορτασμού της 76ης επετείου Απελευθέρωσης της Αθήνας από τα στρατεύματα κατοχής, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε πως «σκύβουμε με σεβασμό το κεφάλι στη μνήμη όσων αγωνίστηκαν για την ελευθερία, με την ευχή να μην ξαναδούμε ποτέ στην πατρίδα μας, στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, νοσταλγούς ιδεολογιών που αιματοκύλησαν τον κόσμο, εκφραστές και υποστηρικτές του ναζισμού, του φασισμού, της μισαλλοδοξίας».
Όπως τόνισε η Πρόεδρος: «Σαν σήμερα, πριν από εβδομήντα έξι χρόνια, η Αθήνα απελευθερώθηκε από το ναζιστικό ζυγό. Ήταν μια μέρα εθνικής ανάτασης, συλλογικής χαράς, αναπτερωμένης ελπίδας. Μια μέρα που δικαίωνε τον αγώνα και τις θυσίες του ελληνικού λαού στα χρόνια της γερμανικής Κατοχής». H κα Σακελλαροπούλου παρέστη, νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, στην έπαρση της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου.
Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε τη δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής κατά τη συνάντησή της με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργο Κουμουτσάκο, την προηγούμενη εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου. «Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την Δημοκρατία. Στην μακρά δημοκρατική παράδοση της χώρας μας φαινόμενα ακραίας πολιτικής βίας ήτανε πάντοτε ξένα. Η σημερινή απόφαση αποτελεί επιβεβαίωση ότι η Δημοκρατία και οι Θεσμοί της έχουν πάντα την δυνατότητα να ανατρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσής τους».
«Στις μέρες μας, σε ολόκληρο τον κόσμο η δημοκρατία δοκιμάζεται, απειλείται, παραβιάζεται, υπονομεύεται και ανατρέπεται από πλείστους όσους εχθρούς και αντιπάλους της», προέταξε η κα Σακελλαροπούλου ενώ ανέλυσε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη σύγχρονη Δημοκρατία, αναφέροντας μεταξύ άλλων την άνοδο αυταρχικών ηγετών, τον δημαγωγικό λόγο, την διάβρωση των θεσμών, τα fake news, τις υπερβολικές ανισότητες και τη φτώχεια, αλλά και την απάθεια των πολιτών και τη μείωση της συμμετοχής τους στα κοινά. Ταυτόχρονα, επεσήμανε την ανάγκη να οραματιστούμε ξανά τη δημοκρατία, ως αέναη εργασία απελευθέρωσης που καθοδηγείται από τον ορθό λόγο, την ανθρωπιά και τη γνώση και εκφράζεται με ορθολογικούς θεσμούς και δημόσιο διάλογο που διεξάγεται στη βάση στοιχείων και γεγονότων.