Νέα μέτρα για την προσπάθεια περιορισμού της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού, αναμένεται να εξαγγείλει σήμερα, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, θεσπίζοντας τρία νέα επίπεδα συναγερμού ώστε να συντονιστεί καλύτερα η αντίδραση της κυβέρνησης κατά της πανδημίας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων. Αφού δέχθηκε κριτική ότι εκπέμπει ένα ασαφές μήνυμα στην κοινή γνώμη, καθώς οι αριθμοί των περιστατικών και των θανάτων από τον κορωνοϊό αυξάνονται, ο Τζόνσον θα πάει και πάλι στο κοινοβούλιο, ζητώντας υποστήριξη για μια νέα προσέγγιση, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της νόσου.
Η βόρεια Αγγλία έχει δεχτεί σκληρό πλήγμα από τη νέα αύξηση των κρουσμάτων, που επέβαλαν την εφαρμογή τοπικών μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, καθώς οι μαθητές και οι σπουδαστές επέστρεψαν στα σχολεία και στα πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη Βρετανία.
Ο Τζόνσον θα έχει το πρωί σύσκεψη με την κυβερνητική επιτροπή για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, γνωστή ως Cobra, και έπειτα θα προχωρήσει στις ανακοινώσεις, οι οποίες -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνουν απαγορεύσεις ταξιδιών και κλείσιμο των παμπ, μπαρ και γυμναστηρίων σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Σημειώνεται, πως τα μέτρα εξαρτώνται από το σε ποιο επίπεδο για τοπικό ockdown βρίσκεται η κάθε περιοχή.
Για παράδειγμα, το Λίβερπουλ, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας, είναι η δεύτερη πόλη σε κρούσματα κορωνοϊού. Σύμφωνα με την Daily Mail, από τις 5 μ.μ. την Τετάρτη, εκατοντάδες παμπ στα βορειοδυτικά θα είναι κλειστά για τέσσερις εβδομάδες, ενώ όπως αναφέρει η «The Sun» για την ίδια χρονική περίοδο θα απαγορεύεται και η διανυκτέρευση. Οι πολίτες θα επιτρέπεται να μετακινηθούν μόνο εντός των περιοχών που διαμένουν και για συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για εργασία, εκπαίδευση ή υγεία, αλλά θα πρέπει να επιστρέφουν σπίτι τους πριν από το τέλος της ημέρας.
Η χώρα λοιπόν θα είναι χωρισμένα σε τρία επίπεδα, το μεσαίο, το υψηλό και το πολύ υψηλό.
Σύμφωνα με την «The Telegraph» εάν μια επιχείρηση κλείσει λόγω περιορισμών τρίτης βαθμίδας, η κυβέρνηση θα πληρώσει τα δύο τρίτα του μισθού κάθε υπαλλήλου, έως και 2.100 λίρες το μήνα. Για τη δεύτερη βαθμίδα, θα απαγορεύονται δια νόμου οι συναντήσεις μελών διαφορετικών νοικοκυριών σε οποιονδήποτε κλειστό χώρο στην πόλη, ενώ οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δεν θα παρακολουθούν αθλητικές δραστηριότητες ως θεατές, θα αποφεύγουν τις επισκέψεις σε συγγενείς σε οίκους ευγηρίας «πλην εξαιρετικών περιπτώσεων» και οποιαδήποτε μη αναγκαία μετακίνηση, όπως ισχύει ήδη στο Μίντλεσμπρο και στο Χάρτπουλ.
Όσον αφορά την πρώτη βαθμίδα θα είναι παρόμοια με τους κανόνες που ισχύουν σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, όπως ο «κανόνας των έξι» και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από στις 10 μ.μ. σε παμπ και εστιατόρια. Οι κανόνες θα εφαρμοστούν για ένα μήνα πριν από την αναθεώρησή τους, αλλά θα μπορούσαν να ισχύουν για τουλάχιστον έξι μήνες πριν αλλάξουν.
Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Μπόρις Τζονσον βρίσκουν αντίθετους τους δημάρχους του Λιβερπουλ και του Μάντσεστερ, οι οποίοι κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι δεν προχώρησε σε διαβουλεύσεις προτού θεσπίσει τους περιορισμούς των επιχειρήσεων. Οι πολιτικοί από το Μάντσεστερ τις τελευταίες ώρες απευθύνουν έκκληση προς τους υπουργούς να μην κλείσουν όλες τις παμπ και τα εστιατόρια της πόλης, αλλά μόνο εκείνα που δεν πληρούν τα περιοριστικά μέτρα για την διασπορά της νόσου.
Εστιατόρια, σχολεία και πανεπιστήμια πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά στο πλαίσιο του νέου συστήματος, αλλά οι δήμαρχοι, έχουν προειδοποιήσει για τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες. Μάλιστα ο δήμαρχος του μητροπολιτικού Μάντσεστερ και πρώην υπουργός Υγείας, Άντι Μπέρναμ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στη δικαιοσύνη λόγω των διακρίσεων της κυβέρνησης κατά των χαμηλόμισθων εργαζομένων που βρίσκονται κυρίως στον Βορρά.