Έφτασε η κρίσιμη ημέρα για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής. Σήμερα, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα ανακοινώσει την απόφασή του για τους κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι στην πολύκροτη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Συγκεκριμένα, οι δικαστές μετά από διάσκεψη που είχαν την Παρασκευή το απόγευμα θα γνωστοποιήσουν την απόφαση τους για τις ελαφρυντικές περιστάσεις που ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των 50 καταδικασθέντων για εγκληματική οργάνωση (7 για διεύθυνση και 43 για ένταξη) και των 7 που κρίθηκαν ένοχοι για πλημμέλημα.
Τονίζεται πως από το αν θα δεχθούν ελαφρυντικά ή αν θα κρίνουν πως οι καταδικασθέντες, λόγω επικινδυνότητας δράστη και δράσης κ.α, δεν δικαιούνται, θα προσδιοριστεί και το ύψος των ποινών.
Το πλαίσιο των ποινών για εγκληματική οργάνωση είναι 5- 15 έτη για την ηγετική ομάδα και 5-10 έτη για τα μέλη. Οι ποινές αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά μειώνονται σε 1-5 για τα μέλη και 2-8 για τους διευθυντές. Για τους καταδικασθέντες που αντιμετωπίζουν κατηγορία για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα -εκτός του Γιώργου Ρουπακιά- και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων οι ποινές που προβλέπονται φθάνουν τα 10 έτη χωρίς ελαφρυντικό. Ο δράστης της δολοφονίας του μουσικού είναι αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια κάθειρξη αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό.
Η επόμενη φάση της διαδικασίας:
Μετά την εκφώνηση της απόφασης για τα ελαφρυντικά ακολουθεί η επόμενη φάση. Ιδιαίτερα, λαμβάνει τον λόγο η Εισαγγελέας, η οποία υποβάλει την πρόταση της επί των ποινών και ακολουθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Αύριο δεν αναμένεται η διαδικασία να προχωρήσει στην ανακοίνωση των ποινών. Πιθανότατα αυτό να γίνει την Τρίτη 13 Οκτωβρίου.
Τότε θα εξεταστεί και το επόμενο ζήτημα που σχετίζεται με το αν θα έχει ή όχι ανασταλτική δύναμη η έφεση. Αν δηλαδή θα τεθεί και για ποιους καταδικασθέντες θέμα κράτησης στην φυλακή. Εφόσον το δικαστήριο αποφασίσει να μην χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, εκδίδει απόσπασμα της απόφασης του για κάθε καταδικασθέντα που πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή, το οποίο αποστέλλεται στην Αστυνομία ώστε να προχωρήσει σε σύλληψη του.
«Η Χρυσή Αυγή είχε πλάτες στην Αστυνομία»
Εν τω μεταξύ προβληματισμό προκαλούν οι δηλώσεις του δικηγόρου της Πολιτικής Αγωγής και συνήγορου των Αιγύπτιων αλιεργατών, Θανάση Καμπαγιάννη, ότι η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε με την ασυλία των κρατικών μηχανισμών και ιδιαιτέρως της Αστυνομίας. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Open, ένας από τους καταδικασθέντες στην δίκη, είναι αστυνομικός, που αποδείχτηκε ότι ενημέρωνε τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, όταν γινόταν έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. στα γραφεία τους.
«Με στοιχειώνει ότι η συμμορία είχε πλάτες στους κρατικούς μηχανισμούς μέσα. Ένας από τους καταδικασθέντες είναι αστυνομικός που τους ενημέρωνε για τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. στα γραφεία τους. Αστυνομικοί ενημέρωναν τους χρυσαυγίτες. Έπεφτε σύρμα μέσα από την αστυνομία» είπε. Ακόμα ανέφερε ότι η κάλυψη έφτανε μέχρι τα γραφεία της ΓΑΔΑ, καθώς οι Χρυσαυγίτες που συνελήφθησαν μετά την δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, άλλαξαν ρούχα. Συγκεκριμένα έβγαλαν τα μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής που φορούσαν και πήγαν στον ανακριτή με άλλα ρούχα.
«Αυτοί που πήγαν να σκοτώσουν τους εντολείς μου άλλαξαν μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής μέσα στην Aστυνομία. Πρέπει να επιληφθεί η δικαιοσύνη για να γίνει κάθαρση στο σώμα και να πάνε κάποιοι αστυνομικοί επίορκοι φυλακή» τόνισε.