Ελλάδα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η διαδικασία για το αίτημα του Γιάννη Λαγού

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου υπέβαλε ο Γιάννης Λαγός ορίζοντας συνήγορό του τον Κωνσταντίνο Πλεύρη.

Στο Εφετείο Αθηνών βρίσκεται σήμερα ο ευρωβουλευτής και καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Γιάννης Λαγός, ενόψει της ανακοίνωσης του δικαστηρίου, για τα ελαφρυντικά και τις ποινές της πολύκροτης υπόθεσης Ο ευρωβουλευτής, μπήκε από την πλαϊνή πόρτα, ζήτησε και πήρε τον λόγο ενώ είχαν ήδη εκφωνηθεί τα ελαφρυντικά και κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου επικαλούμενος προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και προκατάληψης του δικαστηρίου προς το πρόσωπό του.

Μάλιστα απευθυνόμενος προς την πρόεδρο είπε:  «Θεωρώ ότι υπάρχει προκατάληψη απέναντί μας. Μέχρι και ο πρωθυπουργός σας έχει πιέσει για την απόφασή σας Για τον λόγο αυτό, ζητώ την εξαίρεση όλων των μελών του δικαστηρίου. Σε λίγο θα προσέλθει ο συνήγορος κ. Κωνσταντίνος Πλεύρης για να αναπτύξει το αίτημά μου», ανέφερε ο Λαγός.

Έτσι, αυτήν την ώρα το δικαστήριο βρίσκεται σε διακοπή, καθώς αναμένει τον συνήγορο του Γιάννη Λαγού, προκειμένου να αναπτύξει την αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου, που υπεβλήθη. Η διαδικασία που προβλέπεται να ακολουθηθεί είναι η εξής:

Αφού ο συνήγορος εκθέσει νομικά το αίτημα του εντολέα του και το παραδώσει γραπτώς, η παρούσα σύνθεση -εφόσον δεν κριθεί απαράδεκτο το αίτημα- θα πρέπει να αποσυρθεί και στην έδρα να ανέβει άλλη σύνθεση, που θα κρίνει την αίτηση εξαίρεσης που υπέβαλε ο καταδικασθείς.  Η εξέλιξη της διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής θα κριθεί μετά την απόφαση που θα λάβει η νέα σύνθεση.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση για του για τα ελαφρυντικά που είχαν ζητήσει τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης:

Νωρίτερα, το δικαστήριο είχε ανακοινώσει την απόφασή του για τα ελαφρυντικά που είχαν ζητήσει τα μέλη της Χρυσής Αυγής.  Ιδιαίτερα πήρε την απόφαση να μην αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό στον δολοφόνο του , Γιώργο Ρουπακιά, και το ίδιο ισχύει για όλα τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης. Με λίγα λόγια κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, , Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Ηλία Παναγιώταρο, Ηλία  και Γιώργο Γερμενή. Τα ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν σε τέσσερις πρώην βουλευτές που κρίθηκε ότι δεν είχαν τόσο ενεργό ρόλο στη δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης. Πρόκειται για τους Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη και Νίκο Μίχο. 

Επίσης, αναγνώρισε στους καταδικασθέντες για ένταξη και υπόθεση του Παύλου Φύσα, Γεώργιο Δήμου και Γεώργιο Στάλκο, το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Τέλος, αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στους Αναστάσιο Μάριο Αναδιώτη, Γεώργιο Χρήστο Τσακανίκα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη (ένταξη και υπόθεση Φύσσα), Δημήτριο Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Θωμά Μαριά (ένταξη και Αιγύπτιοι αλιεργάτες) και Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη (ένταξη και υπόθεση ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα).