Πολιτική

Το μέτρο που έκοψε ο Μητσοτάκης χωρίς δεύτερη συζήτηση

Μητσοτάκης μέτρα: Τα κρούσματα αυξάνονται και μαζί τους τα μέτρα. Ωστόσο ο πρωθυπουργός είναι κατηγορηματικός ότι κάποια μέτρα δεν πρόκειται να εφαρμοστούν.

Τα κρούσματα έχουν «πάρει την ανηφόρα» και τίποτα δεν δείχνει ότι θα υποχωρήσουν. Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κυμαίνεται εδώ και καιρό γύρω στα 4οο, και η ανησυχία για αύξησή τους είναι έντονη τόσο με τον ερχομό του χειμώνα, την εμφάνιση και άλλων ιών όσο και με την αύξηση των διασωληνωμένων που έχουν ξεπεράσει τους 100. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο νούμερο που έχει καταγραφεί από  την αρχή της επιδημίας.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι πως θα αντέξει το ΕΣΥ και σε αυτό το σημείο έχουν ακουστεί προτάσεις που όμως ο πρωθυπουργός τις έχει αποκλείσει. Η πρόταση για γενικό λοκντάουν έχει απορριφθεί πολλές φορές από τα επίσημα χείλη, αλλά μαζί της ο πρωθυπουργός απέρριψε και την πρόταση να υιοθετηθεί το «μοντέλο ακορντεόν».

Πρόκειται για το συνεχές άνοιγμα και κλείσιμο της οικονομίας. Δηλαδή 2 εβδομάδες lockdown μέχρι να πέσουν τα κρούσματα, άνοιγμα της οικονομίας στη συνέχεια και ξανά κλείσιμο όταν ανέβει ξανά ο αριθμός των κρουσμάτων. Και αυτή η διαδικασία να συνεχίζεται διαρκώς μέχρι να βγει το εμβόλιο και να ξεμπερδέψουμε απ’ τον ιό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε το συγκεκριμένο μέτρο και κάθε κουβέντα περί lockdown, όπως αναφέρει το instanews.gr. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι το πρόβλημα δεν είναι τα μέτρα, αλλά η μη εφαρμογή όσων έχουν ληφθεί έως τώρα. Ο ίδιος επιμένει ότι ένα νέο lockdown θα γονατίσει την οικονομία και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν θα αντέξουν ένα δεύτερο, ισχυρό χτύπημα.

Γι’ αυτό στο τραπέζι υπάρχει μόνο το plan b σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο δεν έχει lockdown. Έχει γενική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και επιστροφή του Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση ώστε να καταλάβουν όλοι ότι τα πράγματα είναι σοβαρά.

Γώγος: Το κρίσιμο σημείο είναι οι ΜΕΘ

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα και την κατάσταση στις ΜΕΘ μίλησε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Αυτή την στιγμή, όπως είπε, είμαστε «σε επίπεδο χαμηλού συναγερμού», ωστόσο τόνισε ότι το θέμα είναι ότι περισσότεροι έχουν ανάγκη για νοσηλεία. Σύμφωνα με τον κ. Γώγο αυτή την στιγμή «η πίεση είναι στους διασωληνωμένους και στις ΜΕΘ» και υπογράμμισε ότι «η κατάσταση είναι επιβαρυμένη στην Αττική», καθώς «υπάρχει χαμηλή διαθεσιμότητα», ωστόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα όπως είπε η εικόνα είμαι καλύτερη.

Παράλληλα, σημείωσε πως αρκετά φάρμακα πλέον βοηθούν τους ασθενείς και όπως ανέφερε ο κ. Γώγος προστίθενται και νέα εργαλεία στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Τέλος, υπογράμμισε ότι «το κρίσιμο σημείο είναι να έχουμε τα διπλάσια από τα σημερινά κρούσματα ή πάνω από 1.000 κάθε ημέρα». Αυτή την στιγμή σύμφωνα με τον κ. Γώγο η κατάσταση είναι σε σχετικά καλό επίπεδο, ενώ παρότρυνε τον κόσμο να εμβολιαστεί για την γρίπη.