Διαφορετικά θα λειτουργεί από αύριο, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, η εστίαση. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, ο κλάδος σε όσες περιοχές της χώρας έχουν χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση του κορωνοϊού θα λειτουργεί στο 50% της πληρότητάς του. Ακόμη, οι καθήμενοι περιορίζονται στους 4, προβλέπονται αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, θα παραμένουν κλειστά τα καταστήματα από τις 12:00 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5:00 το πρωί και προβλέπεται αναλογία τετραγωνικών μέτρων ανά άτομα σε χώρους μουσείων, αρχαιολογικών χώρων.
«Έχουμε υποχρέωση όλοι μας να οδηγήσουμε τις περιοχές υψηλού επιδημιολογικού φορτίου σε ηπιότερο επίπεδο, προκειμένου να βγούμε από την κρίση με ασφάλεια. Η υπευθυνότητα όλων μας θα κρίνει την απόδοση των μέτρων» σημείωσε επί του θέματος ο γενικός γραμματέας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σημειώνεται ότι στο επίπεδο υψηλού κινδύνου βρίσκονται σύμφωνα με τον χάρτη του ΕΟΔΥ, Αττική, Αχαϊα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Σαντορίνη, Μύκονος, Σάμος, Κέα – Κύθνος, Λέσβος, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη και Πέλλα.
Ακολουθεί η ανάρτηση του κ. Σταμπουλίδη, όπου ενημερώνει για τις αλλαγές στην εστίαση από αύριο:
Στις περιοχές λοιπόν, που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό από αύριο θα ισχύουν τα εξής:
- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό.
- Η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης αναστέλλεται από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, ενώ τίθεται ανώτατο όριο ανά τραπέζι στα 4 άτομα.
- Όπου είναι εφικτό, προβλέπεται τηλεργασία στο 40% των επιχειρήσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
- Τίθεται ανώτατο όριο συναθροίσεων 9 ατόμων, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μέσα στα Μέσα Μεταφοράς όσο και στη στάση, ενώ ο μέγιστος αριθμός επιβαινόντων είναι 2 άτομα στο ταξί και 4 στο αυτοκίνητο.
Νίκος Χαρδαλιάς: «Αν πάμε στο επίπεδο 4 τότε θα είναι υποχρεωτική η χρήση τους και στους εξωτερικούς χώρους»
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσίασε τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19, ο οποίος χωρίζει την Ελλάδα σε 4 επίπεδα επικινδυνότητας με την Αττική να βρίσκεται στο “πορτοκαλί”. Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.
Κάνοντας ειδική μνεία για την Αττική ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε: “Στην Αττική, πλέον τα πράγματα είναι παντελώς εξορθολογισμένα. Μέχρι τώρα η ερώτηση ήταν τι μέτρα θα πάρουμε και αν ισχύει το ένα μέτρο, αν ισχύει το άλλο μέτρο. Τώρα προφανώς η ερώτηση είναι σε ποιο επίπεδο θα καταταχθεί μια περιοχή. Η απόφαση αυτή είναι μια απόφαση την οποία κάθε Τετάρτη συζητάμε, κάθε 14 ημέρες επικαιροποιούμε, γίνεται από μια ειδική επιτροπή που συμμετέχουν 6 επιδημιολόγοι, συν άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με το κομμάτι αυτό.
Αν με ρωτάτε προσωπικά πόσο μακριά είμαστε από την ένταξη της Αττικής στο επίπεδο 4, με βάση τα σημερινά δεδομένα σας λέω ότι βρισκόμαστε μακριά. Και μένει κάθε μέτρο το οποίο εφαρμόζεται, σας το ξαναλέω, να φέρει κάποια αποτέλεσμα. Για την ώρα η καμπύλη στην Αττική παραμένει επίπεδη. Προφανώς υπάρχει μια πίεση στις ΜΕΘ μας ή στους διασωληνωμένους. Από εκεί και πέρα, όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία είναι κριτήρια, 17 κριτήρια τα οποία συνυπολογίζονται από διαφορετικούς φορείς, ώστε να καταλήγουμε στην τελική μας απόφαση για το τι προχωρά και τι μπορεί να περιμένει”.