Ελλάδα

Τι λένε οι πολίτες για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και τον Φασισμό

Μια έρευνα δείχνει τι πιστεύουν οι πολίτες για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Αρκετοί πολίτες πιστεύουν ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι η σπουδαιότερη μετά τη δίκη της χούντας. Η δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της και στέλνει τους ναζί στη φυλακή. Μπορεί ακόμα να μην έχουν ανακοινωνθεί οι ποινές, αλλά είναι σίγουρο ότι όλα τα στελέχη της Χρυσής Αυγής θα βρεθούν στον Κορυδαλλό. Θυμίζουμε πως την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου βγήκε η απόφαση για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ, την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες και φυσικά για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Από την 7η Οκτωβρίου και μετά η Χρυσή Αυγή είναι και επίσημα εγκληματική οργάνωση τραμπούκων και δολοφόνων. Ο περισσότερος κόσμος το γνώριζε ήδη, αλλά πλέον αυτό επιβεβαιώθηκε με απόφαση του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Πανελλαδικής έρευνας που διεξήγαγε η Prota και ο υπεύθυνος πολιτικών ερευνών, Άγγελος Σεριάτος και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα των συντακτών, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας (83%) έμεινε αρκετά ή απόλυτα ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ η μεγαλύτερη μερίδα όσων έμειναν ανικανοποίητοι προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της δεξιάς και της άκρας δεξιάς.

Η Ελληνική δικαιοσύνη αλλά και η τιτάνια προσωπική μάχη της Μάγδας Φύσσα για δικαίωση αποτελούν, σύμφωνα με την κοινή γνώμη, τους δυο παράγοντες εκείνους που συνέβαλαν καταλυτικότερα στην καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ δευτερευόντως ο κοινωνικοπολιτικός κλοιός που σταδιακά οικοδομήθηκε από το αντιφασιστικό κίνημα αλλά και την στάση των πολιτικών κομμάτων.

Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας δεν μοιάζει καθησυχασμένη αλλά αντίθετα εξαιρετικά επιφυλακτική απέναντι σε ορισμένες φωνές που διατρανώνουν πως η καταδίκη των νεοναζί οδήγησε και στην ολοκληρωτική ήττα των ιδεών τους. Ενδεικτικό τούτου, ότι το 76%συνεχίζει να διατηρεί την άποψη πως ο κίνδυνος της φασιστικής απειλής δεν παρήλθε οριστικά, με τους φόβους να παρουσιάζουν μεγαλύτερη ένταση μεταξύ όσων αυτοποθετούνται στον ευρύτερο προορδευτικό χώρο.

Πώς ωστόσο πιστεύει η κοινή γνώμη ότι θα συμπεριφερθούν όσοι και όσες υποστηρίζουν ακόμα και σήμερα τη Χρυσή Αυγή ; Η μεγαλύτερη μερίδα της κοινωνίας (43%) εκτιμάει ότι οι υποστηρικτές της εγκληματικής οργάνωσης θα στηρίξουν στις επόμενες εκλογές κάποιος σχηματισμό της ακροδεξιάς, το 23% την Ελληνική Λύση, ενώ το 21% τη Νέα Δημοκρατία. Το πιο ανησυχητικό εύρημα ωστόσο είναι αυτό που αποκαλύπτει τα πραγματικά όρια της ανεκτικότητας απέναντι στο ενδεχόμενο μιας “σοβαρής” και ενταγμένης στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο Χρυσής Αυγής: Το 21% της κοινής γνώμης διατηρεί την άποψη ότι αν η νεοναζιστική οργάνωση επέλεγε να μείνει προσηλωμένη στο πολιτικό της πρόγραμμα μακριά από έκνομες, εγκληματικές πράξεις, ενδεχομένως να ήταν ένα χρήσιμο για την κοινωνία πολιτικό κόμμα.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο προκύπτει, ωστόσο, ως προς τη σκιαγράφηση του προφίλ όσων συμφωνούν με την παραπάνω άποψη, είναι αναμφίβολα ποιοτικό: η πλειοψηφία όσων διατηρούν τη συγκεκριμένη άποψη, προέρχεται από την ευρύτερη πολιτική μήτρα της δεξιάς. Ενδεικτικά,4 στους 10 όσων τοποθετούνται στα δεξιά του πολιτικού φάσματος πιστεύουν ότι ένα παρόμοιο τύπου κόμμα που θα σεβόταν τα υφιστάμενα θεσμικά όρια, θα μπορούσε να είναι ένας κοινωνικά χρήσιμος κομματικός σχηματισμός. Φυσικά τα παραπάνω στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, όχι μόνο ως προς την ύπαρξη μιας ποσοτικά ορατής κοινωνικά μερίδας που συνεχίζει να έλκεται ανοιχτά από ακραία συντηρητικές και αυταρχικές ιδέες (αυτό άλλωστε είναι ερευνητικά επιβεβαιωμένο εδώ και δεκαετίες) αλλά και ως προς την αποτύπωση της απόγνωσης μιας άλλης μερίδας πολιτών, η οποία έχει οδηγηθεί στην υιοθέτηση μιας στάσης οπού το ιδεολογικό υπόβαθρο ενός κόμματος έρχεται σε δεύτερο πλάνο μπροστά στην προσδοκία να επιλυθούν ορισμένα σημαντικά, κατά την κρίση της, ζητήματα.

Φυσικά, υπό μια προϋπόθεση: αυτό να μη συμβαίνει με τρόπο που ξεπερνάει κάποιες εμπεδωμένες πανανθρώπινα “κόκκινες γραμμές”, όπως για παράδειγμα η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής. Ωστόσο, το αισιόδοξο συμπέρασμα που μπορεί κανείς να εξαγάγει αναλύοντας τα ευρήματα της έρευνας, είναι πως η μεγαλύτερη πλειοψηφία της κοινωνίας (76%) αναγνωρίζει πως ο κίνδυνος της φασιστικής απειλής δεν έχει παρέλθει οριστικά μετά την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης. Και όσο η -ποικιλόμορφης προέλευσης- ανοχή στον ακραίο συντηρητισμό θα παραμείνει ένα κοινωνικά μετρήσιμο μέγεθος, αλλά τόσο, και με πολλαπλάσιο ποσοτικά τρόπο, το τείχος της Δημοκρατίας θα στέκεται εκεί ώστε να παρεμποδίσει  ανά πάσα στιγμή οποιονδήποτε επιχειρήσει να εκφράσει εκ νέου με τρόπο οργανωμένο τις βαθιά σκοταδιστικές ιδέες της Χρυσής Αυγής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο