Οι χρυσαυγίτες μέσω των συνηγόρων τους εκλιπαρούν για ελαφρυντικά μετά την καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, ενώ τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου παρά τις πληροφορίες που έλεγαν ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν σήμερα. Κατά πάσα πιθανότητα, τη Δευτέρα στην 456η συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί, θα γίνουν γνωστές και οι ποινές φυλάκισης των καταδικασθέντων.
Εν τω μεταξύ, ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Τάκης Μιχαλόλιας μίλησε για «κατ’ επίφαση διεξαγωγή» της δίκης της Χρυσής Αυγής, ενώ για τους χιλιάδες διαδηλωτές που βρέθηκαν την Τετάρτη έξω από το Εφετείο είπε ότι πρόκειται για «ξυπόλητους Έλληνες».
Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του αρχηγού της Χρυσής Αυγής το μόνο που μπορούν να προσάψουν στον πελάτη του είναι «η διαφορετική ιδεολογία». Επίσης, διερωτήθηκε «γιατί η εισαγγελέας δεν προτείνει το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, από τη στιγμή που επέμεινε στην πρότασή της».
Ακόμη ο κ. Μιχαλόλιας αναφερόμενος στον Νίκο Μιχαλολιάκο υποστήριξε ότι «η διαδρομή του συνάδει με πολιτικό αρχηγό, πατέρα, συγγραφέα, όσο και αν τον λοιδορούν», ενώ ζήτησε την αναγνώριση τεσσάρων ελαφρυντικών.
«Δικάστηκε ο κύριος Μιχαλολιάκος ως ναζιστής ή για ποινικά αδικήματα; Για να καταλάβετε πώς αντιλαμβάνονται την κρίση σας. Αυτή η δίκη αντιμετωπίζεται ως πολιτική δίκη. Έγινε κατ’ επίφαση η δίκη, το μόνο που μπορούν να του προσάψουν είναι η διαφορετική ιδεολογία. Δεν μπορούν να του προσάψουν τίποτα. Η εισαγγελέας κατέρριψε όλες τις κατηγορίες. Στον κύριο Μιχαλολιάκο δεν έχουν να του προσάψουν καμία ποινική ενέργεια. Περιμένω να δω το σκεπτικό της απόφασή σας. Τη στιγμή που η εισαγγελέας κι σήμερα επέμεινε στην πρότασή της, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν προτείνει το ελαφρυντικό του σύννομου βίου», υπογράμμισε.
«Η διαδρομή του συνάδει με πολιτικό αρχηγό, πατέρα, συγγραφέα, όσο και αν τον λοιδορούν» κατέληξε ο συνήγορος υπεράσπισης, ζητώντας την αναγνώριση τεσσάρων ελαφρυντικών.
Αμέσως μετά, αναφέρθηκε με άθλιες εκφράσεις στους χιλιάδες διαδηλωτές που βρέθηκαν την Τετάρτη έξω από το Εφετείο για να βροντοφωνάξουν κατά του φασισμού. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για «ξυπόλητους Έλληνες που βρέθηκαν έξω και φώναζαν». Στη συνέχεια, ο Τάκης Μιχαλόλιας είπε ότι: «διεξήχθη μία δίκη ήρεμη, και μετά βλέπεις γραφικούς βουλευτές να λένε “δεν είναι αθώοι”. Να σας δίνουν εντολές αν είναι ένοχοι ή αθώοι….».
Η εισαγγελέας… απολογήθηκε στους συνηγόρους υπεράσπισης
Νωρίτερα, τον λόγο ζήτησε κι έλαβε η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντία Οικονόμου, για να τοποθετηθεί μετά τις αντιδράσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων για την πρότασή της επί των ελαφρυντικών.
«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση», είπε σε απολογητικό τόνο η εισαγγελέας.
Συνέχισε λέγοντας πως «άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πίστη στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη, παρά την πρότασή μου, να κάνω αυτή την εισήγηση».
Χθες Πέμπτη, η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να δοθεί μία ελαφρυντική περίσταση που αφορά μη συμμετοχή μέλους σε κακουργηματική πράξη εγκληματικής οργάνωσης, ερμηνεύοντας τη διάταξη 187 του Ποινικού Κώδικα παράγραφος 6. Η εισαγγελική πρόταση δεν αφορούσε την διευθυντική ομάδα αλλά μόνο όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και δεν έχουν τελέσει ή δεν βαρύνονται με κακουργηματική πράξη που σχετίζεται με αυτήν.
Τι ελαφρυντικά ζήτησαν οι συνήγοροι
Από την Τετάρτη οι συνήγοροι των κατηγορουμένων εκλιπαρούν για την αναγνώριση συγκεκριμένων ελαφρυντικών, τα οποία μπορούν να μειώσουν το ύψος της ποινής που αναμένεται να τους επιβληθεί. Την ίδια ώρα σε ετοιμότητα βρίσκεται η Αστυνομία που έχει ήδη σχέδιο για τη μεταφορά των καταδικασθέντων στις φυλακές. Πιο συγκεκριμένα, οι συνήγοροι επικαλέστηκαν τον πρότερο έντιμο βίο, την ειλικρινή μεταμέλεια και την εύλογη διάρκεια της δίκης.
Να σημειωθεί πως από τους 68 κατηγορούμενους στη δική της Χρυσής Αυγής, οι 57 κρίθηκαν ένοχοι, είτε για διεύθυνση είτε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και κάποιοι εξ αυτών για κακουργήματα και πλημμελήματα.