Μεγάλη είναι η συζήτηση που έχει ανοίξει για τον Ποινικό Κώδικα -από το εσωτερικό των κομμάτων (βλέπε σύγκρουση Σταύρου Κοντονή με ΣΥΡΙΖΑ) μέχρι τη Βουλή. Ο Κώστας Τσιάρας, υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα φέρει νέα ρύθμιση με την οποία θα λυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με την ποινή για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, βέβαια, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα με τους χρυσαυγίτες αν πρώτα δεν υπάρξει αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Αυτό συμβαίνει γιατί ακόμα και αν η κυβέρνηση άλλαζε τον Ποινικό Κώδικα άμεσα, πάλι θα υπήρχε ζήτημα καθώς «θα ίσχυε ο ευμενέστερος νόμος» .
«Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι κάνουμε παρέμβαση, η παρέμβαση αυτή συμπαρασύρει και πολλά άρθρα Ποινικού Κώδικα, δεν είναι τόσο απλό», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι πρέπει να δείξουμε για σοβαρότητα και ευθύνη.
Στην παρέμβασή του Βουλή αποκάλυψε πως τα μέλη της επιτροπής για την παρακολούθηση των Ποινικών Κωδίκων του εισηγήθηκαν την επιστροφή της επίμαχης ρύθμισης που αφαίρεσε η προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν τις εκλογές του 2019 με αποτέλεσμα σήμερα τα στελέχη της Χρυσής Αυγής να διατηρούν πολιτικά δικαιώματα και να μπορούν να μετέχουν σε εκλογικές αναμετρήσεις.
Ο κ. Τσιάρας τόνισε στους βουλευτές το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσαν οι αλλαγές της προηγούμενης κυβέρνησης εξηγώντας ότι με βάση το Σύνταγμα και το ποινικό δίκαιο για τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις ισχύει πάντα ο ευμενέστερος νόμος. Στην πράξη είπε ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής θα δικαστούν σύμφωνα με τον ηπιότερο Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και αν η παρούσα κυβέρνηση θεσμοθετήσει αυστηρότερες ποινές έως ότου υπάρξει τελεσίδικη καταδίκη.
Τι έγινε με τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ
«Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκπληκτική. Υποκλίνομαι στην δυνατότητα να αλλάζετε τον εαυτό σας με τόση ταχύτητα. Ζητάτε τώρα όσα εσείς καταργήσατε» σχολίασε αρχικά ο κ. Τσιάρας για να προσθέσει «όσοι προτείνουν αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας με εισαγωγή κωλυμάτων οφείλουν να γνωρίζουν ότι το Σύνταγμα απαιτεί τελεσίδικη απόφαση για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων».
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τον νέο Ποινικό Κώδικα τόσο η ΝΔ όσο και ο νομικός κόσμος σημείωναν ότι οι επιπτώσεις για τη δίκη της Χρυσής Αυγής θα είναι καταλυτικές καθώς όποιες αλλαγές και αν έρχονταν στην πορεία δεν θα είχαν αντίκρισμα καθώς ισχύει ο ευμενέστερος νόμος. «Από εκεί και πέρα συστήσαμε επιτροπή παρακολούθησης ποινικού κώδικα τα μέλη της οποίας μας πρότειναν να επανέλθουν οι παρεπόμενες ποινές στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων. Θα έρθει ολοκληρωμένη άρτια ρύθμιση από την επιτροπή παρακολούθηση ποινικού κώδικα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Κατέληξε δε λέγοντας ότι σε σύντομο σχετικά διάστημα θα έρθει ολοκληρωμένη και άρτια ρύθμιση μέσα από πρόταση παρακολούθησης ποινικού κώδικα.
Παράλληλα, ο υπουργός έκανε μη αποδεκτές τις τροπολογίες που είχαν κατατεθεί σχετικά με τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε όσους έχουν καταδικαστεί για οποιαδήποτε συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με αφορμή τη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Στη δευτερολογία του επανέλαβε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν γνωρίζετε ότι ακόμα και αν το αλλάξουμε εμείς θα ισχύει ο ευμενέστερος νόμος; Τι λέτε λοιπόν; Αν δεν γίνουμε σοβαροί για να υποστηρίζουμε την πραγματικότητα και κοροϊδεύουμε εαυτό μας για να δείξουμε ευαίσθητοι δεν υπηρετούμε τους πολίτες. Για να τελειώνουμε εσείς είστε αυτοί που με την αλλαγή ποινικού κώδικα δώσατε το παράθυρο. Δεν ακούσατε τις προειδοποιήσεις και έρχεστε υποκριτικά να προτείνετε κάτι που δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί ισχύει ο ευμενέστερος νόμος. Τα κωλύματα που μπαίνουν στον εκλογικό νόμο είναι συναπτόμενα με τις ποινικές διατάξεις. Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι πάμε να κάνουμε παρέμβαση στην εκλογική νομοθεσία αυτή η παρέμβαση συμπαρασύρει και άρθρα του Ποινικού Κώδικα. Δεν είναι τόσο απλό. Γι αυτό και πρέπει να δείξουμε για μια ακόμα φορά σοβαρότητα και ευθύνη».
Αλλαγή εκλογικού νόμου πρότεινε ο Γιάννης Ραγκούσης
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, επέμεινε πως ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος για να αποκλειστεί η δυνατότητα των καταδικασμένων μελών της Χρυσής Αυγής να συμμετάσχουν σε μελλοντικές εκλογές, είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Κάτι στο οποίο, όπως επισήμανε, συμφώνησαν τελικά και το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ με τις δικές τους τροπολογίες, παρ όλο που το πρωί εξέφρασαν αντιρρήσεις.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ανέφερε ότι εκλογές δεν θα γίνουν αύριο, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, συνεπώς υπάρχει χρόνος για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος με ταυτόχρονες αλλαγές που πρέπει να γίνουν και στον Ποινικό Κώδικα. Καθώς «τα κωλύματα που μπαίνουν στον εκλογικό νόμο είναι συναπτόμενα με τις ποινικές διατάξεις. Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι πάμε να κάνουμε παρέμβαση στην εκλογική νομοθεσία, αυτή η παρέμβαση συμπαρασύρει και άρθρα του ΠΚ. Δεν είναι τόσο απλό. Γι αυτό και πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα και ευθύνη». Απευθυνόμενος δε, στον ΣΥΡΙΖΑ, σήκωσε τους τόνους λέγοντας ότι «θα πρέπει να γίνουμε σοβαροί και να υποστηρίζουμε την πραγματικότητα και να μην προσπαθούμε να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας για να δείξουμε ευαίσθητοι. Εσείς είστε αυτοί που με την αλλαγή του ΠΚ ανοίξατε το παράθυρο. Δεν ακούσατε τις προειδοποιήσεις και έρχεστε τώρα υποκριτικά να προτείνετε κάτι που δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί ισχύει ο ευμενέστερος νόμος».
Τη βούληση της κυβέρνησης να φέρει σύντονα νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το θέμα, ώστε να μην μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα τα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μπούγας.