Με μια σκληρή ανακοίνωση το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά στις κατηγορίες του Αζερμπαϊτζάν ότι στην ελληνική επικράτεια προετοιμάζονται τρομοκρατικές ενέργειες και στρατολογούνται μαχητές αλλά και γίνονται κυβερνοεπιθέσεις κατά της χώρας αυτής. Μάλιστα, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν, όπου και του έγινε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας ενώ κλήθηκε και για διαβουλεύσεις στην Αθήνα ο πρέσβης της Ελλάδας στο Αζερμπαϊτζάν, κ. Ν. Πιπερίγκος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:
«Σε συνέχεια των απολύτως ανυπόστατων και προσβλητικών ισχυρισμών της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν περί δήθεν ανοχής του Ελληνικού Κράτους σε προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών, σε προσπάθειες στρατολόγησης τρομοκρατών μαχητών και κυβερνοεπιθέσεις από την ελληνική επικράτεια κατά του Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έγινε χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν.Σε συνέχεια του διαβήματος, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Αζερμπαϊτζάν, κ. Ν. Πιπερίγκος, εκλήθη στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια».
Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν προχωρούν σε νέες εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με τις δύο χώρες να αλληλοκατηγορούνται για προκλήσεις στην επίμαχη περιοχή στον Νότιο Καύκασο.
Παρότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ ανήκει de jure στο Αζερμπαϊτζάν, το 1991, οι Αρμένιοι κάτοικοι που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, ανακήρυξαν ανεξαρτησία και αποζητούν έκτοτε διεθνή αναγνώριση. Με τη νέα κλιμάκωση, η Αρμενία και η αποκαλούμενη Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ κήρυξαν στρατιωτικό νόμο και προχώρησαν σε πλήρη κινητοποίηση των δυνάμεών τους. Το Αζερμπαϊτζάν, από την πλευρά του, κήρυξε μερικό στρατιωτικό νόμο και λίγο αργότερα ανακοίνωσε μερική κινητοποίηση. Και οι τρεις πλευρές έχουν αναφέρει θύματα από τις εχθροπραξίες. Η διεθνής κοινότητα καλεί όλες τις πλευρές σε άμεση αποκλιμάκωση και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε απόφαση καλώντας όλες τις χώρες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να απέχουν από ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ντόπιων πολιτών. «Λαμβάνοντας υπόψη την κλιμάκωση της σύγκρουσης, το Δικαστήριο αποφάσισε να εφαρμόσει εκ νέου το άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου [προσωρινά μέτρα]. Καλεί τώρα όλα τα κράτη που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να αποφύγουν ενέργειες που συμβάλλουν σε παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πολιτών» δήλωσε το δικαστήριο σε δελτίο Τύπου.