Με τον γενικό γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα συναντηθεί σήμερα, Τρίτη 6 Οκτωβρίου, στις 10:30 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την πρόσφατη συμφωνία για δημιουργία μηχανισμού αποτροπής κρίσεων στο ΝΑΤΟ μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά το πέρας της θα ακολουθήσουν δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.
Στις 12:00 ο κ. Στόλτενμπεργκ θα συνομιλήσει με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο. Επίσης, το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα του παραθέσει πρόγευμα εργασίας. Στο πρόγευμα θα παρακαθίσει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στο επίκεντρο της συνάντησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα βρεθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η διαδικασία διαλογισμού για το μέλλον της Συμμαχίας, καθώς και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Στην Τουρκία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ:
Σημειώνεται πως το ταξίδι αυτό του κ. Στόλτενμπεργκ στη χώρα μας πραγματοποιείται αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία.Συγκεκριμένα, χθες, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, ο Γενς Στόλτενμεργκ επισκέφτηκε την Άγκυρα. Εκεί συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας. Μετά τη συνάντηση, ο γενικός γραμματέας έγραψε στο Twitter: «Καλή συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα για σειρά θεμάτων ασφαλείας. Συζητήσαμε για τον στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής που αναπτύχθηκε από το ΝΑΤΟ για την Ανατολική Μεσόγειο. Σταθερή μου ελπίδα είναι ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές προσπάθειες”.
Πριν τη συνάντησή του με τον Ερντογάν ο Γενς Στόλτενμεργκ, συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου χαιρέτησε τη δημιουργία του μηχανισμού απεμπλοκής Ελλάδας– Τουρκίας και εξέφρασε την πεποίθηση πως «οι υποκείμενες διαφορές μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαπραγματεύσεων στο πνεύμα της αλληλεγγύης των Συμμάχων και του διεθνούς δικαίου». Επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογράμμισε στον Τούρκο ΥΠΕΞ την ισχυρή δέσμευση του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια της Τουρκίας, αυξάνοντας την αεράμυνά της έναντι πυραυλικών επιθέσεων από τη Συρία και αυξάνοντας την αεροπορική και ναυτική παρουσία της Συμμαχίας.
Συγκεκριμένα για τον μηχανισμό στρατιωτικής απεμπλοκής προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένης της δέσμευσης για τη χρήση μιας ασφαλούς τηλεφωνικής γραμμής (hotline) που έχει εγκαθιδρυθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε: «Η δημιουργία του μηχανισμού επιτεύχθηκε μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Τουρκίας και της Ελλάδας στην έδρα του ΝΑΤΟ. Είμαστοι έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Ο μηχανισμός απεμπλοκής μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί ο χώρος για διπλωματικές προσπάθειες. Πιστεύω ακράδαντα πως οι υποκείμενες διαφορές μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαπραγματεύσεων στο πνεύμα της αλληλεγγύης των Συμμάχων και του διεθνούς δικαίου».