Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα πανδημίας, και η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Τα λοκντάουν της προηγούμενης περιόδου, όπως και τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό αρχίζουν να δείχνουν τις επιπτώσεις τους στην οικονομία, ενώ η ανάγκη θωράκισης της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία συνεχίζουν να αυξάνονται, όσο αυξάνονται τα κρούσματα. Το Ταμείο Ανάκαμψης που συμφωνήθηκε από τα κράτη της ΕΕ, για να λειτουργήσει σαν βοήθημα για την αντιμετώπιση της κρίσης, παραμένει αδιάθετο.
Τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού στην Ευρώπη υπογραμμίζουν την ανάγκη να τεθούν γρήγορα σε ισχύ τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ, ύψους 750 δισεκ. ευρώ, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.
Οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν τον Ιούλιο σε μία ιστορική συμφωνία για ένα τεράστιο, χρηματοδοτούμενο με την έκδοση ομολόγων, σχέδιο στήριξης των οικονομιών της περιοχής που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, αλλά έμειναν ανοικτές οι λεπτομέρειες για το πόσο γρήγορα πρέπει να γίνει η ροή των πόρων και πώς θα αποπληρώσει η ΕΕ τα δάνεια.
«Η νέα κανονικότητα στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού απαιτεί να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να προσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας στην εξέλιξη της πανδημίας», είπε ο Σολτς, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, πριν από τη συνεδρίαση του Ecofin μέσω βιντεοδιάσκεψης. «Η σημαντική αύξηση των μολύνσεων υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να εφαρμόσουμε έγκαιρα το φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάκαμψης και να θέσουμε στη σωστή τροχιά το μέλλον της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Διαθέσιμα το 2021 τα χρήματα
Ο κ. Σολτς είπε ότι τα χρήματα για την ανάκαμψη θα βοηθήσουν την Ευρώπη να εξέλθει από την κρίση ισχυρότερη, πιο καινοτόμα, πιο φιλική προς το περιβάλλον, πιο ψηφιακή και πιο ενωμένη. «Έχουμε κάνει εντυπωσιακή πρόοδο σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε πολύ σύντομο χρόνο. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να κάνουμε το επόμενο σημαντικό βήμα», τόνισε.
Όπως είπε ο Σολτς, ο στόχος του για το συμβούλιο Ecofin είναι να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία για το κείμενο του κανονισμού». Η Γερμανία θέλει να διασφαλίσει ότι τα χρήματα για την ανάκαμψη θα είναι διαθέσιμα το 2021. «Έχει κρίσιμη σημασία για την ανάκαμψη τα κράτη – μέλη να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους ενώ η κρίση είναι ακόμη σε εξέλιξη», πρόσθεσε.