Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας για τον κορωνοϊό πρόκειται να ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.
Μάλιστα όπως είπε ο χάρτης και η εφαρμογή που τον συνοδεύει, που θα υπάρχει στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr, θα παρουσιαστεί αυτή την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου. “Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στη χώρα μας πλαίσιο που βασίζεται σε συγκεκριμένους δείκτες”, τόνισε ενώ προσέθεσε ότι ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.
– Επίπεδο 1 ετοιμότητας
– Επίπεδο 2 επιτήρησης
– Επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης
– Επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου
Ωστόσο, στο covid19.gov.gr έχουν αναρτηθεί τα προληπτικά μέτρα που αφορούν κάθε επίπεδο και ορίζουν τι ισχύει για τη χρήση μάσκας, τις συναθροίσεις, τα ωράρια καταστημάτων, αλλά και τα σχολεία και τα ΜΜΜ. Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, ο καθορισμός επίπεδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους , των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας, πχ τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες ΜΕΘ και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης όπως αποτυπώνονται και από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης και της συσχέτισης των κρουσμάτων με των επαφών τους.
Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός περιφερειακής ενότητας σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας. Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων θα μπορεί να υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα εφόσον προκύψουν.
Από την έναρξη της πανδημίας στις 25 Φεβρουαρίου έως τις 4 Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί συνολικά 19.842 κρούσματα από τα οποία 6.234 είναι σήμερα ενεργά, ενώ 10.987 συνάνθρωποί μας ανάρρωσαν κατ’ οίκον, και 2.212 πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο. Από την 1η Ιουλίου ως τις 4 Οκτωβρίου στις πύλες εισόδου της χώρας εντοπίστηκαν 1.557 κρούσματα ενώ εκεί έχουν διεξαχθεί συνολικά μέχρι σήμερα 602.972 στοχευμένα τεστ.