Στα πρότυπα ξένων Σωμάτων Ασφαλείας προχωρά και η Ελληνική Αστυνομία τοποθετώντας κάμερες σε στολές και αυτοκίνητα ώστε να καταγράφεται η δραστηριότητά της σε επιχειρήσεις και για να μην σπιλώνετε το Σώμα από καταγγελίες – αρκετές σοβαρές και αληθινές- για αστυνομική βία. Έτσι θέμα χρόνου είναι η τοποθέτηση καμερών στις στολές των αστυνομικών βασικών μονάδων της ΕΛ.ΑΣ., που θα καταγράφουν τους ίδιους κατά τις καθημερινές επιχειρήσεις τους. Μία από αυτές τις υπηρεσίες, φυσικά, είναι και τα ΜΑΤ, με το Open να φέρνει στο «φως» φωτογραφίες από τις πρώτες κάμερες που έχουν παραληφθεί.
Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, από εδώ και πέρα ένας αστυνομικός, σε κάθε διμοιρία και σε κάθε επιχείρηση, θα κουβαλάει και θα χειρίζεται την κάμερα, που μπορείτε να δείτε στο βίντεο, και όλα τα πλάνα θα είναι στη διάθεση του εισαγγελέα και της ηγεσίας της ελληνικής αστυνομίας. Άλλες κάμερες, δε, πιο μικρές, που θα τις φορούν πάνω στις στολές τους οι αστυνομικοί, θα παραλάβει η ΕΛ.ΑΣ. μέχρι, το αργότερο, τέλος του μήνα και αυτές οι κάμερες θα στέλνουν απευθείας εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Κυρίως θα τις φορούν αστυνομικοί της ΔΙΑΣ και της ΔΡΑΣΗ (ματ πάνω σε μοτοσυκλέτες).
Να υπενθυμίσουμε ότι η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης τον Δεκέμβριο του 2019 με επιστολή της στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη είχε προτείνει να τοποθετηθούν κάμερες στις στολές των αστυνομικών, αλλά και στα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ, ως «απάντηση» στις καταγγελίες για φαινόμενα αστυνομικής βίας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: “Ο επαναλαμβανόμενος και σχεδόν εμμονικός καταλογισμός περιστατικών βίας στους Αστυνομικούς, αποτελεί μια συνήθη τακτική σπίλωσης του Σώματος, που επί το πλείστον αποδεικνύεται ότι δεν βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία.
Ωστόσο, είναι λυπηρό όταν η πεποίθηση αυτή υιοθετείται από εκλεγμένους Βουλευτές του Κοινοβουλίου και διατυπώνεται με τέτοιο τρόπο που οδηγεί σε αυθαίρετες γενικεύσεις και παιδαριώδη συμπεράσματα. Υπενθυμίζουμε ότι ο τρόπος δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας υπαγορεύεται, αποκλειστικά και μόνο, από το Σύνταγμα και τους Νόμους. Οι εντολές που δέχονται οι Αστυνομικοί δεν έχουν ποτέ ως στόχο μια κοινωνική ομάδα, τουναντίον, επιδιώκουν αδιαπραγμάτευτα την διατήρηση της δημόσιας τάξης και την κοινωνική συνοχή.
Θα ήταν γονιμότερο, οι Βουλευτές να κατέθεταν εμπεριστατωμένες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του Σώματος, αντί να εξαντλούνται σε επικοινωνιακά παιχνίδια και πολιτικές κόντρες. Άλλωστε, το πρόσφατο παρελθόν απέδειξε ότι η πολιτική πόλωση έχει κοστίσει ακριβά στην Ελληνική Αστυνομία, καθώς συνοδεύτηκε από τρομοκρατικά χτυπήματα και νεκρούς συναδέλφους μας. Οι ιδεοληπτικές τοποθετήσεις, προς τέρψιν των ψηφοφόρων, είναι άκρως επικίνδυνες και εξυπηρετούν πολιτικές στοχεύσεις.
Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια «χρυσή» ευκαιρία. Εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση για «εξιχνίαση» της αστυνομικής δράσης και της μεταχείρισης των συλληφθέντων, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προτείνει την τοποθέτηση καμερών, τόσο στα περιπολικά, όσο και ενσωματωμένες μικρο-κάμερες στις στολές των Αστυνομικών. Μια τεχνολογία που έχει γίνει ευρέως αποδεκτή από τις Αστυνομίες πολλών κρατών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Με τη μέθοδο αυτή, θα υπάρχει ακριβής αποτύπωση των πραγματικών περιστατικών και θα σταματήσει η προβολή αποσπασματικών εικόνων που ερμηνεύονται κατά το δοκούν, συντηρώντας έναν άδικο αστικό μύθο εις βάρος μας.