Κόσμος

Γιαβούζ Κύπρος: Αποχωρεί το γεωτρύπανο από την κυπριακή ΑΟΖ – Κατευθύνεται προς την Τουρκία

Γιαβούζ Κύπρος: Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής, έρχεται και η αποχώρηση του τουρκικού γεωτρύπανου από την κυπριακή ΑΟΖ.

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» αποχωρεί από την ΑΟΖ της Κύπρου, με κατεύθυνση τον Κόλπο της Αττάλειας, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, η Λευκωσία αποδίδει την κίνηση του «Γιαβούζ», στις πιέσεις που δέχθηκε η Τουρκία μετά την έντονη πρωτοβουλία της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ζήτησε από τη Λευκωσία να μην επιμένει στις κυρώσεις, ενώ ταυτόχρονα θα γινόταν προσπάθεια για άρση των τουρκικών παραβιάσεων.

Aνώτατες διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΣΙΓΜΑ ότι όπως και στη περίπτωση του Oruc Reuis, πρόκειται για μια κίνηση η οποία θα έχει και συνέχεια το επόμενο διάστημα, εντείνοντας την προσπάθεια για αποχώρηση και του Μπαρμπαρός από τα ανατολικά της Κύπρου. «Η απόφαση της Τουρκίας για παράταση της NAVTEX για το Γιαβούζ, θα πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο», είχε εκφράσει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πήτερ Στάνο, πριν από δύο εβδομάδες περίπου.

Σκοπός η άμεση αποκλιμάκωση και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με μόνιμες λύσεις

Ειδικότερα, ο κ. Στάνο ανέφερε ότι «η πρόσφατη απόσυρση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, είναι ένα σημαντικό βήμα που ανοίγει το δρόμο για έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Παράλληλα επεσήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί επίσης παρόμοιες αποφάσεις με την Κύπρο. Η ανακοίνωση της Τουρκίας σχετικά με την επέκταση του Navtex για το Γιαβούζ, θα φέρει προβλήματα, σε μια στιγμή που υπάρχει η ευκαιρία να συνεχίσει την άμεση αποκλιμάκωση και να συνεχίσει τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες είναι η μόνη πορεία προς μόνιμες λύσεις».

Το ίδιο είχε αναφέρει και Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. Περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο πυροδοτεί η ανακοίνωση της Άγκυρας για γεωτρήσεις σε θαλάσσια ζώνη που έχει οριοθετηθεί από την Κύπρο και την Αίγυπτο. «Αυτή η δράση έρχεται σε αντίθεση και υπονομεύει τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων και για άμεση αποκλιμάκωση, η οποία είναι ο μόνος δρόμος προς τη σταθερότητα και τις μόνιμες λύσεις», επανέλαβε.