Ακόμα ένα κρούσμα κορωνοϊού σε γηροκομείο, αυτή τη φορά στα Γιάννενα, αυξάνει την ανησυχία και τα ερωτηματικά για τις συνθήκες που επικρατούν στις συγκεκριμένες δομές. Αυτήν τη φορά υπάλληλος του Γηροκομείου «Ζωσιμαδών» της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Μάλιστα, ο εν λόγω υπάλληλος επισκέπτεται και το «Ζωγράφειο» Γηροκομείο του Δήμου Ιωαννιτών.
Τα γηροκομεία είναι οι αδύναμοι κρίκοι της πανδημίας
Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες εντοπίστηκαν πολλά κρούσματα στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα, γεγονός που οδήγησε και στην παρέμβαση του εισαγγελέα. Είναι γνωστό ότι οι ηλικιωμένοι που ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, χρειάζονται παραπάνω προστασία. Οι συνθήκες που επικρατούν στις συγκεκριμένες δομές καθορίζουν κατά πολύ πόσο θα γίνει διασπορά του ιού ή όχι. Ζητούμενο είναι το πόσο συχνά οι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε τεστ, ώστε να απομονώνονται αν παραστεί ανάγκη, καθώς ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα και δεν είναι δύσκολο κάποιος να μολυνθεί ακόμα κι αν παίρνει τις προφυλάξεις του.
Στην περίπτωση του γηροκομείου του Αγίου Παντελεήμονα, οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τον ασθενή νούμερο μηδέν, που ήταν ένας εργαζόμενος. Ωστόσο, ο ίδιος σε συνέντευξή του ανέφερε πως ο πρώτος ασθενής ήταν ένας τρόφιμος, και το γηροκομείο το ήξερε και το απέκρυψε.
Τι είπε ο νοσηλευτής του γηροκομείου
Έτσι, ο «ασθενής μηδέν» του γηροκομείου έλυσε τη σιωπή του με τον ίδιο να αρνείται πως ευθύνεται εκείνος για την διασπορά του ιού στον οίκο ευγηρίας. Μιλώντας τόσο στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha όσο και στο Star, υποστήριξε πως δεν είναι εκείνος ο «ασθενής μηδέν» που διέσπειρε τον ιό στους ηλικιωμένους του γηροκομείου αλλά, όπως τόνισε, τον κόλλησαν εκείνοι. Για την ακρίβεια ο ίδιος είπε πως ένας ηλικιωμένος που τελικά έχασε τη ζωή του από κορωνοϊό, είχε κολλήσει πρώτος τον ιό. svg%3E
«Στις 17 Σεπτεμβρίου άρχισε ο πονοκέφαλος, είχα κόπωση. Δεν ήξερα ότι ήμουν θετικός… Μετά τις 20 Σεπτεμβρίου εμφάνισα βήχα, πυρετό και δύσπνοια. Αν είχα αυτά τα συμπτώματα νωρίτερα θα είχα σταματήσει κατευθείαν», εξέφρασε μεταξύ άλλων ο νοσηλευτής, τονίζοντας ότι δεν έφυγε από το γηροκομείο λόγω του κορωνοϊού αλλά γιατί βρήκε αλλού δουλειά.
Σύμφωνα με όσα είπε ο εν λόγω νοσηλευτής, ο ηλικιωμένος που τελικά έχασε τη ζωή του από κορωνοϊό, είχε εμφανίσει συμπτώματα πέντε ημέρες πριν από τον ίδιο, στις 12 Σεπτεμβρίου δηλαδή. «Είχα ενημερώσει ότι υπήρχε κρούσμα. Ο ασθενής ήταν μιάμιση βδομάδα με συμπτώματα, από τις 12 Σεπτεμβρίου. Εγώ του έκανα κορτιζόνη με εντολή γιατρού. Τα συμπτώματα άρχισαν με πυρετό πάνω από 38».
«Μόλις είδα ότι μπήκε οξυγόνο, ενημέρωσα το γηροκομείο ότι ο άνθρωπος αυτός δεν πρέπει να είναι εδώ. Αυτά είναι γραμμένα». Όσο για τις μαρτυρίες που λένε ότι ο νοσηλευτής φορούσε διπλά γάντια και μάσκες ίσως γιατί γνώριζε ότι είχε κορωνοϊό, ο ίδιος έδωσε τη δική του εξήγηση: «Φορούσα διπλά γάντια. Φορούσα γιατί είχαν ήδη κρούσμα μέσα, τον ασθενή που απεβίωσε. Πώς λοιπόν να μην φοράω διπλά γάντια, διπλή μάσκα και προσωπίδα;».
«Υπάρχουν κάμερες που τα έχουν καταγράψει. Και άλλοι ασθενείς ανέβασαν πυρετό μετά τον πρώτο ασθενή. Οι δύο ήταν στο ίδιο δωμάτιο με αυτόν. Κάποιοι άνθρωποι εκεί μέσα, ξέρουν πάρα πολύ καλά τι έχει γίνει. Δεν έχω καμία ευθύνη. Δεν ήξερα ότι είμαι θετικός. Αν το ήξερα, θα είχα σταματήσει επιτόπου. Αν δε μιλούσα γινόταν μακελειό εκεί με τους ανθρώπους. Δεν είμαι το κρούσμα μηδέν», κατέληξε.