Ελλάδα

Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid – 19 σήμερα Σάββατο 03/10/2020

Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid-19 σήμερα: Σύμφωνα με την σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν είναι 267.

Αισθητή είναι η μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα μας καθώς τις τελευταίες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν πως είναι 267 εκ των οποίων τα 25 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τους 19613 και οι νεκροί, όπως θα δείτε και στο παρακάτω Infographic, ανήλθαν στους 405:

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 267 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19613, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

Τα 3019 (15.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8025 (40.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 24 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 219 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 405 θανάτους συνολικά στη χώρα. 152 (37.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι προτεραιότητες για να αποτραπεί βαθύτερη ύφεση

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ενδέχεται να οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση το 2020 και μεγαλύτερη καθυστέρηση της ανάκαμψης το 2021, από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Το θέμα που απασχολεί κυβέρνηση και αγορά, είναι τι πρέπει να γίνει το τελευταίο τρίμηνο του έτους για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο πρόεδρος ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης. Η εφαρμογή των μέτρων στήριξης θα πρέπει να γίνει σε πραγματικό χρόνο εντός του 2020, ενώ η άρση τους να ολοκληρωθεί, μόνο όταν η οικονομία τεθεί σε σταθερή τροχιά ανάκαμψης.

Επιστρατεύοντας την εμπειρία μας, από τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν στη πρόσφατη κρίση χρέους, οι τρεις προτεραιότητες από την επιχειρηματικότητα του τόπου, είναι σήμερα και πάλι, η επιδότηση της απασχόλησης, η ενίσχυση της ρευστότητας και οι γενναίες ρυθμίσεις των οφειλών. Ομολογουμένως, οι υπεύθυνοι της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, από τα πρώτα στάδια έδρασαν άμεσα και αποτελεσματικά με σκοπό να στηρίξουν την ελληνική οικονομία και να δώσουν χρόνο στην ιατρική κοινότητα να αντιμετωπίσει κατάλληλα την εξάπλωση του κορωνοϊού, μέχρι να βρεθεί και να δράσει το εμβόλιο στην υγεία και την οικονομία.

Για να αποτραπεί λοιπόν, μια νέα δυσμενής και μη αναστρέψιμη εξέλιξη της κρίσης πρέπει να χρησιμοποιηθούν το επόμενο τρίμηνο και μέχρι τέλος του έτους, όλα τα διαθέσιμα μέσα και εργαλεία. Προτεραιότητες είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, ενώ η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ΕΕ ως μια εφάπαξ βοήθεια. Μπαίνοντας στην τελική ευθεία μιας εφιαλτικής χρονιάς με ραγδαία καθοδική πορεία, θα πρέπει να αποτραπεί μια βαθύτερη ύφεση.