Ελλάδα

Μερομήνια 2020 – Τι καιρό θα κάνει στις διακοπές των Χριστουγέννων – Που θα χιονίσει πολύ

Τι προβλέπεται για τον φετινό χειμώνα - "Βαρύς" αναμένεται να είναι ο χειμώνας που έρχεται.

Τα Μερομήνια είναι μια αρχαία μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για όλο τον χρόνο που έρχεται. Από την 1η Αυγούστου και μέχρι τις 6 του μήνα ξεκινά η παρατήρηση του καιρού, που θα δώσει την πρόβλεψη για τον ερχόμενο χρόνο. Ειδικότερα, πρόκειται για τα Μερομήνια, μια πρακτική παρατήρησης των καιρικών φαινομένων. Παρόλα αυτά, η επίσημη μετεωρολογία αμφισβητεί τη μέθοδο των μερομηνίων, ωστόσο υπάρχουν θερμοί υποστηρικτές της εν λόγω πρακτικής.

Αναφορικά με το φετινό χειμώνα, τα μερομήνια προβλέπουν έντονες χιονοπτώσεις με διάρκεια. Πιο συγκεκριμένα ο Οκτώβρης και ο Νοέμβρης, προβλέπονται πιο ηλιόλουστοι φέτος τον χειμώνα. Ο Δεκέμβρης και Ιανουάριος όμως θα χαρακτηρισθούν από έντονες χιονοπτώσεις με διάρκεια και έντονα κρύα. Την τιμητική τους θα έχουν η Μακεδονία και η Θράκη ενώ σύμφωνα πάντα με τα παραδοσιακά «προγνωστικά» χιόνι θα δουν και οι κάτοικοι της Αττικής.

Βαρυχειμωνιά με συνεχόμενες κακοκαιρίες, πολλές βροχές και χιόνια

Σύμφωνα με τα μερομήνια, φτάνοντας, προς τα Χριστούγεννα χιονοπτώσεις αναμένονται και στα πεδινά και παραθαλάσσια. Πιο έντονα και παρατεταμένα φαινόμενα στο διάστημα των διακοπών των Χριστουγέννων. Παράλληλα ο καιρός θα συνεχίσει αν είναι άστατος έως τα μέσα Ιανουαρίου με βροχές και διαστήματα με χιόνια στα ορεινά.

Τι αναφέρει η παράδοση για τα μερομήνια

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα (12) πρώτες ημέρες του ογδόου φεγγαριού του έτους. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα (12) στην αρχή φεγγαριών και αργότερα μηνών. Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας» γιατί σε κάθε μέρα απ’ αυτές, αντιστοιχεί ένα πλήρες κύκλος του φεγγαριού (γιόμιση και χάση) ή ένας μήνας.

Κατά τον Ν. Πολίτη τα μερομήνια ήταν λείψανα αρχαίων προγνωστικών του καιρού, που έχουν άμεση σχέση με αστρολογικές παρατηρήσεις. Επειδή ο Αύγουστος θεωρείται η αρχή του Χειμώνα, γι’ αυτό στο μήνα αυτό εντοπιζόταν η πρόγνωση του καιρού. Παρατηρώντας τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μια αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών, εξάγονται οι προβλέψεις για όλη τη χρονιά.