Η Τουρκία δέσμευσε περιοχές ανοιχτά της Κρήτης ως απάντηση σε ελληνική NAVTEX. Πιο συγκεκριμένα, η Άγκυρα εξέδωσε δύο NAVTEX με τις οποίες δεσμεύει θαλάσσιες περιοχές ανοιχτά της Κρήτης, σε απάντηση ελληνικής NAVTEX, που είχε εκδώσει ο σταθμός Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για ασκήσεις στην περιοχή.
H Τουρκία με τη μια αντι-Navtex δεσμεύει περιοχή Νοτιοανατολικά της Κρήτης, σε περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο πρωτοκολλήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, δέκα περίπου μήνες μετά την κατάθεσή του, ενώ με τη δεύτερη αντι-Navtex δεσμεύει περιοχή νότια του Καστελόριζου.
Δείτε τις περιοχές που δέσμευσε η Τουρκία
Θυμίζουμε ότι χθες και σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν οι κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι δύο NAVTEX έρχονται μετά την αντίδραση της Άγκυρας στο κείμενο συμπερασμάτων της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ.
Η αντίδραση της Άγκυρας έδειξε ότι την ενόχλησε το κείμενο συμπερασμάτων. «Το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έγιναν «όμηρος» της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι χρειάζεται να δημιουργήσουν από κοινού έναν μηχανισμό ο οποίος θα συντονίζει τις δραστηριότητές τους στο θέμα των υδρογονανθράκων και θα διασφαλίζει την κατανομή των εσόδων μεταξύ των δύο πλευρών. Όσο δεν επιτυγχάνεται αυτό, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στον τομέα των υδρογονανθράκων μέσω της TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı)», αναφέρεται σε ανακοίνωση του του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Να σημειώσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι: «Το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων όπως δήλωσα και προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα, είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής όπως αποτυπώθηκαν στο κείμενο που έχετε στη διάθεσή σας. Η ΕΕ έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα, ενότητας, αλληλεγγύης αλλά και αποφασιστικότητας. Και αυτό γιατί ξεκαθάρισε ότι η αποφυγή κάθε μονομερούς ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας κάτι που όλοι μας επιθυμούμε».