Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: «Εκτός προσχεδίου η Τουρκία» – Φόβος ότι θα προκύψει αδιέξοδο

Σύνοδος Κορυφής: Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων δεν υπάρχει αναφορά στην Τουρκία.

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει την πληροφορία ότι στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν υπάρχει αναφορά για τις κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ΚΥΠΕ μεταδίδει αυτή την πληροφορία, ενώ έχει ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής.

Να σημειώσουμε ότι οι 27 της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν συμπεράσματα, με τα οποία θα ζητούν περιοριστικά μέτρα «χωρίς καθυστέρηση» κατά της Λευκορωσίας, άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων κατά του Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ θα θέτουν το πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ – Κίνας στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με προσχέδιο το οποίο περιήλθε στην κατοχή του ΚΥΠΕ. Το προσχέδιο δεν περιέχει παράγραφο για την Τουρκία, όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται ένα σκληρό πολιτικό και διπλωματικό «μπράντεφερ», καθώς η Κύπρος έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε κυρώσεις έναντι της Λευκορωσίας, εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν λάβει αντίστοιχες αποφάσεις και κατά της Τουρκίας.

Για τη θέση της αυτή, ωστόσο, η Λευκωσία δέχεται ισχυρές πιέσεις, με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη να δηλώνει, προτού ακόμη μεταβεί στις Βρυξέλλες ότι «οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας δεν είναι αυτοσκοπός».

Με δήλωση που έκανε λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των 27, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στην Τουρκία: ή θα επιλέξει τον διάλογο, την αποκλιμάκωση και την αναζήτηση διπλωματικής λύσης ή διαφορετικά θα υποστεί τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός, «καλείται να αποφασίσει με θάρρος και ειλικρίνεια τις είδους σχέση θέλει να έχει με την Τουρκία. Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν παραβιάζει μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα δυο κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά θίγει τα συμφέροντα ολόκληρης την Ευρώπης στη Μεσόγειο». «Δυο είναι, πλέον, οι δρόμοι απέναντι στην Τουρκία. Ο ένας του διαλόγου και της διπλωματίας. Ο άλλος είναι η κλιμακούμενη ένταση που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι θέλει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει το ίδιο. Να το κάνει με συνέπεια» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.