Κόσμος

Ακάρ Καστελόριζο: Ζητά την αποστρατιωτικοποίηση του ο Τούρκος υπουργός

Ακάρ Καστελόριζο: Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση της Μεγίστης.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών – κρατών της Ευρωπαϊκής Ενώσης, όπου θα συζητηθούν -μεταξύ άλλων- οι προκλητικές ενέργειες της  Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, βάζει στο κάδρο, για ακόμη μια φορά, το Καστελόριζο. Μιλώντας σε συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης εξέφρασε τις τουρκικές θέσεις, οι οποίες μένουν οι ίδιες.

Ο Ακάρ λοιπόν, έκανε λόγο για διαφωνίες που εκκρεμούν στη Μεσόγειο και στο Αιγαίo αλλά και για μονομερείς αξιώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας. Μάλιστα τόνισε πως το Καστελόριζο πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί άμεσα. Το ίδιο και αλλά νησιά.

Υπενθυμίζεται πως στο ζήτημα αυτό είχε αναφερθεί και προ ημερών από το Κας (βρίσκεται απέναντι από το Καστελόριζο), όπου πραγματοποίησε μη προγραμματισμένη επίσκεψη. Τότε ο Τούρκος υπουργός είχε ζητήσει ακριβώς το ίδιο. Την αποστρατιωτικοποίηση δηλαδή του Καστελόριζου. Επίσης, στις δηλώσεις του είχε τονίσει πως η Γαλλία παρακινεί την Ελλάδα σε προκλητικές ενέργειες. «Ο αγώνας των εξοπλιστικών έχει ξεκινήσει. Με αυτό τον τρόπο, η Γαλλία παρακινεί την Ελλάδα σε προκλητικές ενέργειες. Η ένταση δεν βοηθάει κανέναν και ειδικά την Ελλάδα. Υπάρχει προκλητική προσέγγιση, ειδικά υπό την ηγεσία και καθοδήγηση του Μακρόν, ο οποίος ενθαρρύνει τον εξοπλισμό. Η Ελλάδα βλάπτει την ειρήνη, κάθε φορά που κάνει ασκήσεις με άλλες χώρες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τα ζητήματά μας» είχε πει χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, σε άλλες δηλώσεις του στο Anadolu, ζήτησε να ξεκινήσει διάλογος για την Ανατολική Μεσόγειο «το συντομότερο δυνατόν», λέγοντας ότι η Άγκυρα θέλει την επίτευξη πολιτικών λύσεων μέσω ειρηνικών μεθόδων. Υποστήριξε δε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, στρατιωτικοποιώντας 18 νησιά, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να κλιμακώνεται η ένταση και να σαμποτάρεται ο διάλογος.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως το διάστημα μεταξύ 5 και 9 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας στην Κωνσταντινούπολη. Η ελληνική πλευρά θα πάει στη γειτονική χώρα έχοντας πολύ συγκεκριμένη ατζέντα. Για την ακρίβεια έχοντας μόνο δύο θέματα: Την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Δεν αποκλείεται ωστόσο, η Τουρκία να βάλει και άλλα θέματα στη συζήτηση, κάτι που είχε επαναλάβει και σε προηγούμενες επαφές με την Αθήνα. Κάτι τέτοιο όμως δεν το επιθυμεί η ελληνική πλευρά.