Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στις αστικές συγκοινωνίες, καθώς βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό οδηγός του Μετρό. Ο οδηγός έκανε τεστ και σύμφωνα με πληροφορίες διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό το βράδυ της Τρίτης.
Άμεσα ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ και τέθηκαν σε ισχύ όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας στο Μετρό. Ο οδηγός δεν έχει έρθει σε επαφή με επιβάτες, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ιχνηλάτησης και όσοι συνάδελφοί του ήρθαν σε επαφή μαζί του θα κάνουν τεστ. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η απολύμανση στους χώρους που κινήθηκε ο οδηγός.
Εκτίναξη των μολύνσεων στην Αττική – Τι προτείνουν οι ειδικοί
«Μαύρος» είναι ο Σεπτέμβρης για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα και ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο Αττικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την 1η του μήνα έως χθες έχουν επιβεβαιωθεί 7.597 κρούσματα στη χώρα, αριθμός υπερβολικά μεγάλος σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των νοσούντων που είχαν καταγραφεί από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα. Δηλαδή από τον Φεβρουάριο μέχρι και Αύγουστο, όπου είχαν ανακοινωθεί 10.526 περιπτώσεις.
Χθες ανακοινώθηκαν 416 μολύνσεις, σπάζοντας το «φράγμα» των 18.000 (18.123) συνολικά.
Από αυτές, οι 240 εντοπίστηκαν στην Αττική, η οποία συνεχίζει να προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς με τα υψηλά νούμερά της. Μάλιστα το 240 είναι νέο αρνητικό ρεκόρ για τη συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα. Αξίζει να σημειωθεί πως στο λεκανοπέδιο από τις αρχές του Σεπτέμβρη έχουν εντοπιστεί 3.896 -από τα 7.597- κρούσματα. Σε μια προσπάθεια λοιπόν, να περιοριστεί η διασπορά της νόσου συνεχίζονται οι αυξημένοι έλεγχοι που διενεργούν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ τις τελευταίες ημέρες στο κέντρο της Αθήνας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση: “Η Αττική εξακολουθεί να έχει η μερίδα του λέοντος στον αριθμό των νέων διαγνώσεων και εξακολουθεί να αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας, με ιδιαίτερα μεγάλο φορτίο στο κέντρο της Αθήνας. Για τη αντιμετώπιση της επιδημίας, ο Δήμος Αθηναίων και το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενισχύουν το συντονισμό τους με μία σειρά ενεργειών. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουν και οι δράσεις παρέμβασης του ΕΟΔΥ με επιδημιολογικούς ελέγχους, με ταχεία τεστ αντιγόνου σε γειτονιές της Αττικής, με σκοπό την πιο γρήγορη περιχαράκωση της επιδημίας. Σήμερα (29/9), συγκεκριμένα, στη δράση του ΕΟΔΥ στην Κουμουνδούρου, σε 574 ελέγχους βρέθηκαν 23 θετικά, 6 Έλληνες και 17 αλλοδαποί”.
Ακολουθεί η νέα δέσμη μέτρων για την Αθήνα στο πλαίσιο του περιορισμού των μολύνσεων:
- Ο Δήμος των Αθηναίων διαθέτει 8 Λέσχες Φιλίας της πόλης, που διαμορφώνονται και μετατρέπονται σε μικρά κέντρα διαγνωστικών τεστ για την COVID-19. Τα τεστ θα γίνονται στοχευμένα και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα, με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, και κυρίως των ευπαθών και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
- Διάθεση περισσότερων τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) για την αύξηση των ελέγχων στις δύο δομές του Δήμου Αθηναίων (Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και Κέντρο Φιλοξενίας Τοξικοεξαρτημένων).
- Εντατικοποιούνται τα rapid tests από κλιμάκια του Ε.Ο.Δ.Υ. στις επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού.
- Οι ομάδες του Δήμου Αθηναίων που καθημερινά δουλεύουν στους δρόμους της Αθήνας για τη στήριξη και τη φροντίδα των αστέγων (streetwork), πλαισιώνονται και ενισχύονται από νοσηλευτές, για τη λήψη περισσότερων δειγμάτων αλλά και για την παροχή πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.
- Δημιουργούνται δύο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης, για τη φιλοξενία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την υγεία τους από πιθανή μόλυνση, καθώς και πολιτών που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, οπότε χρειάζεται να εφαρμόσουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να περιοριστεί ενδεχόμενη διασπορά του ιού. Στις δομές αυτές θα εφαρμόζονται όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαμονής.
Μιλώντας επί του θέματος, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, εξέφρασε την πεποίθησή της πως πρέπει να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, πλην του σπιτιού. «Έχουμε πολλά κρούσματα και μεγάλο πληθυσμό σε κίνδυνο» προειδοποίησε η κ. Λινού, μιλώντας στο Open, και ζήτησε να «είμαστε πλέον ιδιαίτερα προσεκτικοί όλοι. Να πάρουμε μέτρα δικής μας προστασίας και να ενθαρρύνουμε την πολιτεία να εφαρμόσει μέτρα, γρήγορα και ανώδυνα, για να μην έχουμε επώδυνα».