Πολιτική

Νίκος Χαρδαλιάς: Στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός για την τελετή εγκαινίων των κτιριακών εγκαταστάσεων της ΕΜΑΚ

Νίκος Χαρδαλιάς: Το «παρών» στην τελετή εγκαινίων των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της 2ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Στη Θεσσαλονίκη μετέβη χθες, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, όπου παρέστη στην τελετή εγκαινίων των νέων, σύγχρονων, άρτια εξοπλισμένων κτιριακών εγκαταστάσεων της 2ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ). Στην τελετή παρέστησαν, επίσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Γιώργος Αρβανιτίδης, Κωνσταντίνα Αδάμου και Λεωνίδας Στολτίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, και ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

Κατά την επίσκεψή του στις νέες εγκαταστάσεις της 2ης ΕΜΑΚ, ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα στελέχη της υπηρεσίας και να ενημερωθεί διεξοδικά για όλα τα ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας της.  Ο ίδιος σημείωσε ιδιαίτερα ότι με τη δημιουργία των νέων εγκαταστάσεων, ικανοποιείται επιτέλους ένα χρόνιο αίτημα του Πυροσβεστικού Σώματος και διασφαλίζεται η άρτια υλικοτεχνική υποδομή για την καλύτερη δυνατή υποστήριξη του δύσκολου έργου της ΕΜΑΚ.

Επιπλέον, ο υφυπουργός τόνισε:

«Αυτό που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες έγινε. Είναι θέμα τιμής απέναντι στην ΕΜΑΚ, στα σώματα ασφαλείας, στους πυροσβέστες μας να τους παρέχουμε εγκαταστάσεις που δείχνουν ότι το ελληνικό κράτος τιμά την προσπάθειά τους. Αυτό έγινε σήμερα, εδώ. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, γιατί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και μέσα από συγκεκριμένο σχέδιο ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και οι -συνήθως γραφειοκρατικές διαδικασίες- και παραδίδουμε ένα κτίριο αντάξιο των ανδρών και των γυναικών της ΕΜΑΚ, αλλά και του Πυροσβεστικού Σώματος. Συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Κατά την επίσκεψη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων συνόδευε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, καθώς και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υποστράτηγος Σπυρίδων Βαρσάμης, καθώς και ο Διοικητής της 2ης ΕΜΑΚ, αρχιπύραρχος Δημήτριος Καρασαββίδης.

Οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών είναι Περιφερειακές και Ειδικές Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η κάθε ΕΜΑΚ υπάγεται στην αρμόδια κατά τόπον Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (Π.Δ.Π.Υ.)  της έδρας της και επεμβαίνει οπουδήποτε στην ημεδαπή ή αλλοδαπή για την αντιμετώπιση συμβάντων που έχουν σχέση με την αποστολή της. Συνολικά έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν 8 ΕΜΑΚ στη χώρα:

  • 1η ΕΜΑΚ της Π.Δ.Π.Υ. Αττικής με έδρα την Ελευσίνα
  • 2η ΕΜΑΚ της Π.Δ.Π.Υ. Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη
  • 3η ΕΜΑΚ της Π.Δ.Π.Υ. Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο
  • 4η ΕΜΑΚ της Π.Δ.Π.Υ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με έδρα την Κομοτηνή
  • 5η ΕΜΑΚ της Π.Δ.Π.Υ. Ηπείρου με έδρα τα Ιωάννινα
  • 6η ΕΜΑΚ της Π.Δ.Π.Υ. Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα
  • 7η ΕΜΑΚ της Π.Δ.Π.Υ. Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία
  • 8η ΕΜΑΚ της Π.Δ.Π.Υ. Θεσσαλίας με έδρα τη Λάρισα

Η αποστολή των Ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης Καταστροφών είναι:

  • Η αντιμετώπιση ειδικών πυρκαγιών, όπως διϋλιστηρίων, χώρων αποθήκευσης υγρών καυσίμων, χημικών προϊόντων, εκρηκτικών υλών, μεγάλων κτιριακών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
  • Η αντιμετώπιση πυρκαγιών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
  • Η παροχή βοηθείας και η αντιμετώπιση καταστροφών από σεισμούς καθώς και η αναζήτηση εξαφανισθέντων ατόμων και ο εντοπισμός και διάσωση παγιδευμένων με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.
  • Η αντιμετώπιση εκτεταμένων καταστροφών από πλημμύρες και άλλες θεομηνίες καθώς και η αντιμετώπιση θαλασσίων, λιμναίων και ποτάμιων ατυχημάτων και οι υποβρύχιες διασώσεις ανθρώπων και υλικών αγαθών που διατρέχουν κίνδυνο από τα ατυχήματα αυτά.
  • Η αντιμετώπιση διαρροών και διαφυγών επικίνδυνων χημικών ουσιών και άλλων περιβαλλοντολογικών ατυχημάτων.
  • Η ενίσχυση των κατά τόπο αρμοδίων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση μεγάλων δασικών και αστικών πυρκαγιών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο