Μετά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μάικ Πομπέο το υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε στο σάτι του ένα κοινό ανακοινωθέν στα Αγγλικά. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρεται το εξής: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς σύμφωνα με την επιλογή των πολιτών τους. Τόνισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας προς το σκοπό αυτό, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη συνάφεια της ιστορικής συμφωνίας Πρεσπών και της επακόλουθης προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της με καλή πίστη».
Ο η λέξη “ιστορική” ήταν αρκετή για να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Αρκετοί χρήστες στα Social Media σχολίασαν το γεγονός. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας από το Βήμα της Βουλής μίλησε σε ειρωνικό ύφος καθώς η Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της είχαν εκφράσει την αντίθεση τους με την συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίζοντας την “προδοτική”. «Ήθελα να συγχαρώ την κυβέρνηση σας και τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά για το κοινό ανακοινωθέν που έβγαλε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας, με τον Αμερικανό ομόλογό του για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο αναρτήθηκε σήμερα, αμετάφραστο βέβαια, στο επίσημο site του υπουργείου Εξωτερικών και στο οποίο ανακοινωθέν, τόσο η Ελληνική, όσο και Αμερικανική κυβέρνηση χαιρετίζουν μαζί την ιστορική, όπως λένε, Συμφωνία των Πρεσπών.
Τώρα, που συμφωνούμε λοιπόν και το λέει με την υπογραφή της και η κυβέρνηση σας, ότι είναι ιστορική αυτή η Συμφωνία, τι κρύβεστε λοιπόν; Τι φοβάστε; Φέρτε, τώρα που βγάλατε τις περικεφαλαίες να ψηφίσετε ένας, ένας, μία, μία τις κυρώσεις των Συμφωνιών. Δεν θα σας κατηγορήσει κανείς. Εκατόν πενήντα οκτώ συγγνώμες είναι. Δεν είναι και πολλές. Μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει», ήταν τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού.
Η διόρθωση που έφερε νέες αντιδράσεις
Μετά τη διάσταση που πήρε το θέμα η κυβέρνηση αναγκάστηκε να βγάλει από το κείμενο τη λέξη “ιστορική” καθώς οι πληροφορίες λένε ότι υπήρχαν έντονες αντιδράσεις και στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Εκτός από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε και ανακοίνωση που κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος. «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πλέον, όχι μόνο δίνει μάχες υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά σε επίσημη τοποθέτησή της, στο κοινό ανακοινωθέν με τις ΗΠΑ που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζει “ιστορική” τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Αυτό αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωσή του και θέτει το ερώτημα: «Τώρα που συμφωνούμε απόλυτα με τον κ. Μητσοτάκη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική, θα φέρει επιτέλους τις κυρώσεις συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία προς ψήφιση στη Βουλή ή φοβάται τον πανελλήνιο διασυρμό για την προεκλογική εξαπάτηση του ελληνικού λαού και την καταψήφιση από τον κ. Σαμαρά και τη μισή κοινοβουλευτική του oμάδα;».
Έντονη κρητική άσκησε και το Κίνημα Αλλαγής κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο η Φώφη Γεννηματά είχε ταχθεί υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας. Το Κίνημα Αλλαγής χαρακτήρισε διπρόσωπη τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «Ιανό» κάνοντας λόγο για ιστορική υποκρισία και λαϊκισμό.
Με αφορμή τη σχετική αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν των κκ. Πομπέο και Δένδια, το Κίνημα Αλλαγής, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, σχολίασε: «Ως αντιπολίτευση η ΝΔ καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, την χαρακτήριζε “εθνική ήττα”. Ως κυβέρνηση τώρα, στο σημερινό κοινό ανακοινωθέν, την χαρακτηρίζει “ιστορική”. Διπρόσωπος ο κ. Μητσοτάκης, Ιανός και μάλιστα στα εθνικά θέματα». Τονίζει ακόμη, ότι η «κωλοτούμπα» τελικά είναι τακτική και για τους δύο, για τον κ. Τσίπρα και για τον κ. Μητσοτάκη.