Με στόχο την αναβάθμιση της παρουσίας της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Άμυνας προανήγγειλε την κατασκευή νέου ναύσταθμου στη Σούδα. Ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος προχώρησε σε αυτήν την ανακοίνωση στη Βουλή, όπου συζητιούνται οι κυρώσεις δύο συμβάσεων με τις ΗΠΑ.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως έχουν προβλεφθεί κονδύλια στο εξοπλιστικό πρόγραμμα για αναβάθμιση των υποδομών στη Σούδα για να μετατραπεί σε μόνιμο ναύσταθμο. Θα φιλοξενεί πλοία και υποβρύχια του ελληνικού στόλου σε μόνιμη βάση.
«Η χώρα πρέπει να αποκτήσει ναύσταθμο και στην Κρήτη αντίστοιχο του Ναυστάθμου της Σαλαμίνας. Αυτό θα γίνει με αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην Σούδα για την ενίσχυση της παρουσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το συνολικό σχέδιο προβλέπει και αναβάθμιση υποδομών Σούδας για πλήρη οργανωμένο και λειτουργικό ναύσταθμο ώστε να αποτελέσει μόνιμο οργανωμένο και λειτουργικό μηχανισμό υποστήριξης πλοίων και υποβρυχίων. Είναι υπόθεση που θα υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου. Το βασικό είναι να ληφθεί η σχετική απόφαση προς τούτο. Αυτή η απόφαση μπορεί να την θεωρήσετε ειλημμένη», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Σύμφωνα με όσα είπε, η απόφαση ελήφθη ύστερα από εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού προς την πολιτική ηγεσία, γη οποία έγινε αποδεκτή. «Η υλοποίησή του κρίθηκε απαραίτητη για την ενίσχυση της παρουσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε.
Η συνάντηση Δένδια – Πομπέο
«Είναι πάντα τεράστια χαρά να συναντώμαι με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του o κ. Δένδιας, απαντώντας σε ανάρτηση του κ. Πομπέο. «Η πρώτη σας επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συζητήσουμε τρόπους για την περαιτέρω προώθηση της ισχυρής στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας. Ανυπομονώ να συναντηθούμε ξανά στην Κρήτη» πρόσθεσε ακόμη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Η συνάντηση των δύο πολιτικών ξεκίνησε στις 9:30 το πρωί, σε αίθουσα του ξενοδοχείου όπου έχει καταλύσει η πολυπληθής αμερικανική αποστολή, με τους δύο τους να ανταλλάσσουν «αγκωνιές» αντί χειραψίας τηρώντας τα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού. Στη συνάντηση ήταν παρόντες -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος υποδέχθηκε τον κ. Πομπέο, χθες το βράδυ, κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε γύρω στις 10:20. Στη συνέχεια ο κ. Πομπέο αναχώρησε για το ΣΒΕ, όπου θα διεξαχθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη. Εκεί θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.