Κόσμος

Τζόνσον για κορωνοϊό: Να ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση του ιού

Τζόνσον για κορωνοϊό: Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα απευθύνει κάλεσμα προς όλους του ηγέτες να αφήσουν τις διαφορές τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, θα απευθύνει κάλεσμα προς τους ηγέτες παγκοσμίως να υπερβούν τις διαφορές τους και θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για την πρόληψη πανδημίας από δω και στο εξής. Ειδικότερα ο Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει νέα σημαντική χρηματοδότηση προς τον μηχανισμό προμήθειας εμβολίων COVAX και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μεταξύ των άλλων μέτρων που θα προτείνει η Βρετανία είναι η ενίσχυση της δυνατότητας παραγωγής θεραπευτικών φαρμάκων και εμβολίων, η βελτίωση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, η εφαρμογή κοινών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων και την άρση εμπορικών φραγμών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόκειται επίσης να ανακοινώσει μια νέα σημαντική χρηματοδότηση προς την COVAX, τον διεθνή μηχανισμό προμηθειών εμβολίων για τον COVID-19.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμβάλει με ένα αρχικό ποσό 71 εκατομμυρίων στερλινών για την εξασφάλιση του δικαιώματος αγοράς έως και 27 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου για τους Βρετανούς. Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση διερευνά άλλα εμβόλια κατά του κορωνοϊού τα οποία θα είναι αποδεδειγμένα ασφαλή και αποτελεσματικά. Επίσης, θα διαθέσει 500 εκατομμύρια στην πρωτοβουλία COVAX Advance Market Commitment, που αποσκοπεί στη στήριξη 92 από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου ώστε να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, να αντιμετωπίσουν τον ιό, να σταματήσουν τη μετάδοσή του συμβάλλοντας έτσι και στη δική μας υγεία.

Στην ομιλία του προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο πρωθυπουργός θα πει μεταξύ άλλων τα εξής:

“Ύστερα από εννέα μήνες μάχης με τον κορωνοϊό, η ίδια η έννοια της διεθνούς κοινότητας έχει πληγεί. Ξέρουρε ότι δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι. Εάν δεν σταθούμε ενωμένοι, εάν δεν στρέψουμε όλοι μαζί τα πυρά μας προς στον κοινό μας εχθρό, ξέρουμε όλοι θα χάσουμε. Επομένως, τώρα είναι η στιγμή – εδώ, σ’ αυτή την πρώτη και, ειλικρινά πιστεύω, τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών μέσω Zoom – να σταθεί η ανθρωπότητα πέρα και πάνω από σύνορα και να γεφυρώσουμε αυτές τις διαφορές.”

Εδώ στη Βρετανία, την πατρίδα του Edward Jenner που έθεσε τα θεμέλια για το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και να εργαστούμε από κοινού με τους φίλους μας στα Ηνωμένα Έθνη ώστε γεφυρώσουμε αυτά τα χάσματα και να γιατρέψουμε τον κόσμο.” Ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται επίσης να ανακοινώσει την δέσμευση του να παράσχει 340 εκατομμύρια στερλίνες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα επόμενα τέσσερα χρόνια – ποσό κατά 30% μεγαλύτερο από τη συνεισφορά της Βρετανίας την προηγούμενη τετραετία, καθιστώντας έτσι το Ηνωμένο Βασίλειο ένα από τα μεγαλύτερα κράτη-δωρητές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα ανακοινώσει επίσης ότι κατά τη διάρκεια της Βρετανικής Προεδρίας των G7 την επόμενη χρονιά, θα εργαστεί από κοινού με τους εταίρους μας παγκοσμίως για την εφαρμογή ενός σχεδίου πέντε σημείων, μιας νέας προσέγγισης για την πρόληψη υγειονομικών κρίσεων στο μέλλον:

  1.  Ανάπτυξη διεθνούς δικτύου κόμβων για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση παθογόνων ώστε να εντοπίζεται η πιθανότητα πανδημίας πριν αυτή εκδηλωθεί. Περίπου 60% των παθογόνων προέρχονται από τα ζώα κι έχουν περάσει από το ένα είδος στο άλλο και τελικά στον άνθρωπο. Τα ερευνητικά αυτά κέντρα θα έχουν την ευθύνη του εντοπισμού επικίνδυνων παθογόνων στα ζώα πριν περάσουν από είδος σε είδος και στον άνθρωπο.
  2. Αύξηση του δυναμικού παραγωγής φαρμάκων και εμβολίων στη Βρετανία και σε ολόκληρο τον κόσμο που θα έχει ως αποτέλεσμα να είναι έτοιμα προς διάθεση εγκαίρως φάρμακα και εμβόλια κατά αναδυόμενων απειλών.
  3. Παγκόσμιο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την πρόληψη υγειονομικών κρίσεων. Κάτι τέτοιο απαιτεί την ραγδαία ενίσχυση της ικανότητας συλλογής και ανάλυσης δειγμάτων και κοινοποίησης αποτελεσμάτων με τη σύναψη συμφωνιών για ανταλλαγή δεδομένων υγειονομικού χαρακτήρα για κάθε χώρα.
  4. Υιοθέτηση πρωτοκόλλων σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων. Στην πανδημία του κορονοϊού, υπήρξαν 193 εκστρατείες κατά του ίδιου εχθρού. Μια κοινή ομάδα πρωτοκόλλων που θα καλύπτουν τα πάντα, από την ανταλλαγή πληροφοριών ως την προμήθεια ειδών ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, θα κάνει την παγκόσμια ανταπόκριση σε τέτοιου είδους κρίσεις πιο ολοκληρωμένη και πιο αποτελεσματική.
  5. Άρση των εμπορικών φραγμών που δυσχέραναν την ανταπόκριση στον κορονοϊό. Στην αρχή της πανδημίας πολλές χώρες επέβαλαν περιορισμούς στις εξαγωγές, δύο τρίτα των οποίων παραμένουν σε ισχύ. Οι δασμοί σε βασικά προϊόντα όπως το σαπούνι ξεπερνούν το 30%. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να άρει από την 1η Ιανουαρίου τους δασμούς σε πολλά προϊόντα απαραίτητα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο